Din 14 iunie se reiau popririle bancare! Un nou mecanism...

Totodată, de la acea dată, sistemul e-Popriri va deveni funcțional, așa cum a confirmat, pentru avocatnet.ro, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Sistemul e-Popriri implică o înființare și o ridicare mai rapidă a popririlor bancare, dar și reținerea din conturi numai a sumelor datorate, fără a se mai depăși sumele trecute în titlurile executorii.

„Astfel, ulterior termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență,  măsurile de executare silită prin poprire vor începe sau se vor continua conform dispozițiilor legale în vigoare, aplicându-se în mod corespunzător prevederile Ordinului Ministrului Finanțelor Publice 1.665/2020 (ordinul care reglementează sistemul e-Popriri - n. red.). Ținând cont de cele de mai sus, menționăm că implementarea sistemului informatic e-Popriri se va realiza după împlinirea termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență”, a transmis redacției noastre Serviciul comunicare, relații publice și mass media din cadrul ANAF.

Practic, reprezentanții Fiscului au confirmat astfel o informație care apăruse recent într-un memorandum adoptat de Guvern.

„Pentru sprijinirea conformării la plata obligațiilor fiscale, în cursul anului 2019 au fost adoptate și implementate următoarele măsuri: (...) în vederea implementării sistemului electronic de poprire a conturilor bancare, s-a aprobat înfiinţarea organului de executare silită pentru îndeplinirea unor acte de executare silită prin procese electronice masive și s-a reglementat stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanță a actelor de executare și a procedurii de comunicare a acestora.

Implementarea va fi finalizată la împlinirea termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență. De asemenea, au fost adoptate reglementările necesare astfel încât poprirea să fie ridicată la îndestularea sumei poprite, iar debitorului să-i fie eliberate conturile cât mai repede”, scrie în memorandumul prin care Guvernul a adoptat Programul Național de Reformă 2020.

Guvernul a suspendat popririle bancare pentru datorii fiscale atât cât a durat starea de urgență și încă 30 de zile după terminarea acesteia. Starea de urgență s-a terminat la finele zilei de 14 mai 2020, iar cele 30 de zile suplimentare de suspendare vor expira la finele zilei de 13 iunie 2020. Prin urmare, sistemul e-Popriri va deveni funcțional din 14 iunie 2020, atunci când se vor relua popririle bancare.

În mod normal, e-Popriri urma să devină funcțional în data de 27 martie 2020, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauză că România a intrat în stare de urgență și s-au suspendat popririle bancare.

CITEȘTE ȘI ... Ministrul mediului în vizită la fabrica Holcim din Câmpulung

Aplicația e-Popriri va automatiza înființarea și ridicarea popririlor bancare, astfel încât popririle să se instituie și să se ridice în timp real, dar și să se evite situațiile în care din conturi sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate.

Din vara anului 2017, popririle bancare se comunică băncilor printr-un mecanism de procesare masivă (actualul mecanism de înființare și ridicare a popririlor). Fiscul a pus la dispoziția instituțiilor de credit o platformă specială pentru asta, dar autoritățile recunosc, totuși, că sunt probleme - fiecare bancă virează sumele pentru care există popriri, însă fără să știe de sumele deja virate de către alte instituții de credit. În multe cazuri, situația aceasta duce la reținerea din conturile datornicilor a unor sume mai mari decât cele pentru care există popriri, iar rezolvarea vine destul de greu.

CITEȘTE ȘI ... Ziua și recordul la amenzi în Argeș !

În acest context, autoritățile au dezvoltat aplicația e-Popriri și un nou mecanism de înființare și ridicare a popririlor, pentru care se tot fac modificări legislative de câteva luni.

Poprirea conturilor bancare este o formă a executării silite a datoriilor fiscale. Reținerea de bani din conturile bancare, pentru acoperirea datoriilor, se face numai dacă datornicii nu reacționează după primirea unei somații de plată. Somația se trimite după ce expiră termenul până la care o datorie trabuia plătită.


Sursa: avocatnet.ro