Dilema momentului: stăm fabulos sau nu suntem testați?

Dacă ne uităm pe statistici, situația din România pare să fie un vis frumos în comparație cu ce întâmplă în restul Europei, în state mult mai dezvoltate din punct de vedere a capacității de reacție a autorităților și a sistemului medical.
Nu mai departe de ziua de astăzi, parlamentarii PNL făceau publică o schemă în care România se detașează de restul Europei prin numărul de cazuri confirmate și o rată de vindecare uluitoare de 5, 70% față de cifrele cu mult mai mici ale altor țări europene (România, ora 18:00: 217 cazuri de COVID-19, dintre care 19 s-au vindecat. Au fost făcute 4150 de teste)

CITEȘTE ȘI ... Uzina Ford de la Craiova se închide din cauza COVID-19

Deși aceste statistici țin un moral ridicat, ele pot reprezenta în egală măsură o capcană uriașă în sensul în care populația poate trata cu superficialitate si cu lejeritate avertismentele privind modalitățile de combatere ale bolii și forța de propagare a acesteia. Mai mult, se ridică din ce în ce mai des întrebarea în România: dacă aceste valori rezultă din situația reală sau din faptul că noi nu testăm suficienți oameni, așa cum recomandă pe toate canalele Organizația Mondială a Sănătății.

CITEȘTE ȘI .... Magazinul Mobexpert din Pitești - închis din cauza coronavirusului

Cu alte cuvinte, există suspiciunea că numărul mic de îmbolnăviri confirmate  (din care derivă și o rată mare de vindecare) este defapt rezultatul faptului că în România s-au făcut foarte puține teste față de restul țărilor care anunță cifre de ordinul miilor de bolnavi.

Autoritățile românești au această abordare în primul rând pentru a nu supraaglomera sistemul și în al doilea rând pentru că și numărul de teste disponibile este extrem de redus, întreaga piață mondială cumpărând pe capete kiturile care permit diagnosticarea bolnavilor de COVID-19.

CITEȘTE ȘI .... Coronavirusul amână plata ratelor. Două bănci vor suspenda ...

Despre acest subiect care frământă în acest moment societatea românească, despre posibilitatea de a avea purtători care mișună liberi pe străzi și răspândesc boala până într-un punct în care ea nu va mai putea fi controlată, astăzi, Recorder.ro a realizat o amplă și o foarte bine documentată analiză.

 


Iată ce au stabilit jurnaliștii de la nivel național!

Am pornit de la câteva întrebări simple, pe care și le-au pus milioane de români în aceste zile: „cum pot ști dacă am sau nu coronavirus?“, „cum se face testarea?“, „cine este eligibil pentru testare?“. În timp ce autoritățile din România încearcă să țină pacienții cu simptomatologie incertă departe de centrele de testare, Organizația Mondială a Sănătății lansează un apel ferm către toate țările afectate de pandemie: „Testați, testați, testați toate cazurile suspecte!“


CITEȘTE mai departe ...Testăm suficient? O analiză asupra capacității României de a depista adevărata amploare a COVID-19