Dezbatere publică - Primăria Piteşti se pregăteşte să împartă 56 de locuinţe sociale!

Primăria Piteşti a lansat în dezbatere publică procedura de repartizare a locuinţelor sociale din municipiu şi aşteaptă până la sfârşitul acestei săptămâni eventuale propuneri şi sugestii din partea cetăţenilor. Proiectul de hotărâre cuprinde criteriile de acces la locuinţă şi de ierarhizare stabilite prin punctaj, pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluţionarea cererilor de locuinţe şi în repartizarea locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii în municipiul Piteşti, construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Iniţiativa vine în contextul în care anul trecut a fost demarat proiectul de transformare a căminului fostului Liceu CFR în bloc de locuinţe sociale, iar în curând 48 de garsoniere şi 8 apartamente trebuie repartizate. Început în urmă cu un an, proiectul are termen de finalizare vara acestui an. 

 

 

 

 Cine poate primi locuinţă cu chirie de la Primărie


În primul rând, pentru a putea beneficia de locuinţă, persoana care solicită să i se repartizeze o locuinţă pentru tineri, destinată închirierii, trebuie să fie majoră, să aibă cel mult 35 de ani la data depunerii cererii şi să poată primi repartiţie în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste. Cererea de locuinţă se efectuează numai individual şi în nume propriu. De asemenea, atât titularul cererii, cât şi ceilalţi membri ai familiei - soţ, soţie, copii sau alte persoane aflate în întreţinerea acestuia - trebuie să nu deţină şi să nu fi deţinut o altă locuinţă în proprietate şi să nu fie beneficiarul unei alte locuinţe cu chirie de la primărie. O altă condiţie este aceea de a avea locul de muncă în raza administrativ-teritorială a municipiului Pitești.


Cererile de repartizare a locuinţelor pentru tineri se depun la Compartimentul Relaţii Publice din cadrul Primăriei Municipiului Piteşti şi sunt  însoţite în mod obligatoriu de acte justificative.

 

CITEȘTE ȘI .... Din iunie, cresc cu 30% preţurile la cazare pe litoralul românesc

 


 Cum se acordă punctele


Pentru stabilirea punctajelor în baza cărora se va face ierarhizarea cererilor şi, ulterior, repartizarea locuinţelor sociale disponibile, se propune o grilă ce ţine cont de situaţia locativă a solicitantului la momentul depunerii cererii, de starea civilă, starea de sănătate, vechimea cererii, dar şi nivelul studiilor.  Astfel, o persoană care locuieşte cu chirie în casa unei alte persoane primeşte 10 puncte, în vreme ce una tolerată în spaţiu are doar 7 puncte. Cu cât e mai mare aglomeraţia în casa în care locuieşte, cu atât punctajul este mai mare: de la 5 puncte pentru cei care stau într-o locuinţă în care le revin peste 15 mp de căciulă, până la 10 puncte dacă se ocupă mai puţin de 8 mp/locatar.


La capitolul stare civilă, sunt avantajaţi cei căsătoriţi, aceştia primind 10 puncte, faţă de 8 puncte pentru celibatari. Puncte în plus se acordă şi în funcţie de numărul de copii: 2 puncte pentru 1 copil, 3 puncte pentru 2 copii, 4 puncte pentru 3 copii şi câte un punct în plus pentru fiecare copil ce depăşeşte acest număr.

 

CITEȘTE ȘI ... Marius a câștigat Ferma! Piteșteanul modest a învins în lumea vedetelor!


În cazul în care solicitantul sau un membru al familiei suferă de o boală care necesită, potrivit legii, însoţitor sau o cameră în plus, se mai acordă 2 puncte.


Vechimea cererii solicitantului reprezintă şi ea un criteriu de ierarhizare:
- până la 1 an - 1 punct
- între 1 şi 2 ani - 3 puncte
- între 2 şi 3 ani - 6 puncte
- între 3 şi 4 ani - 9 puncte
- pentru fiecare an peste 4 ani - câte 4 puncte.

 

CITEȘTE ȘI ... Update: A lăsat ceară la topit într-o cratiță și i-a luat casa foc (VIDEO)


Se va lua în calcul la stabilirea ordinii priorităţilor la repartizarea locuinţelor ANL şi nivelul studiilor. Astfel, cei fără studii şi fără pregătire profesională primesc doar 5 puncte, în vreme ce pentru absolvenţii de şcoală generală se acordă 8 puncte, pentru cei cu studii medii - 10 puncte, pentru pregătire profesională sau studii superioare de scurtă durată - 13 puncte, iar pentru solicitanţii  cu studii superioare - 15 puncte. 


Venitul pe membru de familia este şi acesta luat în considerare, acordându-se 15 puncte dacă acesta este mai mic decât salariul minim pe economie şi 10 puncte dacă se situează între salariul minim pe economie şi salariul mediu net pe economie. Pe lângă toate acestea, se mai pot puncta situaţiile locative sau sociale deosebite:
- tineri proveniţi din case de ocrotire socială şi care au împlinit 18 ani -15 puncte;
- tineri care au adoptat sau adoptă copii -10 puncte;
- tineri evacuaţi din case naţionalizate - 5 puncte.

 


Propunerile, sugestiile sau opiniile se primesc prin e-mail, la adresa primaria@primariapitesti.ro, precum şi la sediul Primăriei Municipiului Piteşti – Compartimentul de Relaţii Publice, intrarea D.

 

Sursa: saptamanalul ancheta