Dezbatere COAL. Dezvoltarea unui mediu de afaceri local competitiv, durabil și inteligent


Reprezentanţi ai unor domenii cheie ai economiei argeşene, HoReCA, producţie, servicii, fonduri europene, reprezentanţi ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Argeş, au participat la o întâlnire informală găzduită de către Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali. 

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîțu a intrat on-line în dialog cu oamenii de afaceri locali, iar pentru informaţii şi răspunsuri aplicate au fost prezenţi în sală secretarul de stat pentru IMM-uri, Liviu Rogojinaru,  președintele COAL, Sebastian Buși, dar și deputații PNL, Daniel Constantin și Dănuț Bica. 

Deputatul Daniel Constantin: „Un Guvern liberal nu îşi propune nicio mărire de taxe şi impozite în perioada următoare”

„Deşi suntem în penultima zi de campanie electorală, discuţia de astăzi nu a fost una neapărat electorală, a fost una constructivă, benefică, şi cred că ar trebui să existe cel puţin trimestrial o asemenea întâlnire între mediul de afaceri şi autorităţile publice centrale, dar şi autorităţile publice locale. A fost o discuţie care a picat într-un moment foarte bun, pentru că este sfârşitul anului 2020 şi discutăm ce se va întâmpla în 2021. Acesta a fost motivul pentru care l-am rugat pe ministrul Florin Câţu să intre în direct. Au existat foarte multe dezinformări specifice campaniei electorale, cum că de la 1 ianuarie vor creşte taxele, impozitele şi mă bucur că cel puin oamenii de afaceri care au fost astăzi aici, au înţeles că un Guvern liberal nu îşi propune nicio mărire de taxe şi impozite în perioada următoare, de altfel construcţia bugetară este în faza finală. Proiectul de buget va fi prezentat până pe 20 decembrie. Am discutat impactul pe care l-a avut criza sanitară asupra economiei româneşti. Evident că economia a fost afectată. S-au încercat foarte multe facilităţi, de la amânarea plăţilor, iar, cu toate astea, gradul de conformare a fost unul impresionant, pentru Guvern. Aproape 70% din ceea ce şi-au propus, s-a încasat, ceea ce a şi permis ca anul 2020 să fie anul cu cel mai mare nivel de investiţii din ultimii 10 ani.”
Există premise foarte bune pentru 2021, după cum a declarat ministrul de Finanţe, în contextul accesării banilor europeni. La această întâlnire am avut discuţii foarte multe despre cum traversează mediul de afaceri această perioadă dificilă, dincolo de măsurile care s-au dat, ce măsuri concrete au ca să repornească motoarele economiei.”


Secretarul de stat pentru IMM-uri, Liviu Rogojinaru: „Sunt bani pentru toate firmele.”

„Discuţiile de astăzi, pe partea mea, au fost vizavi de cele trei măsuri pe care Guvernul le-a luat în ultima perioadă de ajutorare a IMM-urilor. Măsura 1, "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile": cei 2.000 euro, din care au început deja plăţile. 100 milioane euro în total, peste 29.000 firme înscrise, iar 5.000 deja au primit banii. 
Măsura 2, Granturi pentru capital de lucru: 17.880 firme beneficiare. Acestea au fost împărţite la cele 10 agenţii regionale şi sperăm ca până la finele anului să putem da banii la toată lumea. Sunt bani pentru toate firmele.
Măsura 3, granturi de investiții: de azi a început înscrierea. Până la 29 ianuarie este deschisă. Şi aici vor fi bani suficienţi. 
În 7 – 8 luni am reuşit să face programe care în medie durau 30 de luni, ceea ce mi se pare un mare avantaj. Faptul că nu mai plimbăm pe nimeni cu dosar, cu şină, fără şină, ci doar din faţa calculatorului, mi se pareo  reuşită. 
Le-am spus participanţilor la întâlnire şi despre Electric Up, cel care va intra mâine în aplicaţie, pentru IMMuri şi HoReCa, să îşi monteze panouri fotovoltaice şi staţii de încărcare maşini electrice. Este special făcut pentru a ajuta industria auto din România, care înecepe să producă automobile electrice şi hibrid, să avansăm şi noi cât mai repde. Am vorbit şi despre debirocratizarea şi informatizarea sistemului statului, dar şi a IMM-urilor. O asemenea întâlnire este foarte necesară cel puţin o dată pe trimestru.”


Preşedintele Coaliţiei Oamenilor de Afaceri Liberali, Sebastian Buşi: „Vom facilita informarea mediului de afaceri direct de la decidenţii politici.” 

„Aceste întâlniri vor fi susţinute în continuare. Am împărţit România în 8 zone şi vom face aceste întâlniri trimestriale. Am costatat că au fost un prilej foarte bun în care oamenii de afaceri au interacţionat cu decidenţii politici, în această perioadă destul de grea, în care consultarea companiilor a fost esenţială în luarea acestor măsuri foarte bune de către Guvern. Vom facilita informarea mediului de afaceri direct de la decidenţii politici.”


Promitem că vom fi alături de Clubul nostru din Argeș și de mediul de afaceri de aici.

Clubul Oamenilor de Afaceri din Argeș, avându-l pe colegul nostru Cătălin Andrei alături,  este foarte activ și îl pot compara cu Clubul nostru din Brașov, din Constanța sau cu Clubul nostru din Iași care s-a dezvoltat mult. Clubul Oamenilor de Afaceri din Argeș vine foarte tare din urmă, chiar dacă a fost deschis cu câteva luni în urmă și are o traiectorie foarte bună. Sunteți foarte aproape de București, sunteți în atenția noastră și promitem că vom fi alături de Clubul nostru din Argeș și de mediul de afaceri de aici”, Sebastian Buși, președinte Cubul Oamenilor de Afaceri.


Realizat de SC MB Agency Complete SRL, la comanda Partidul National Liberal - Filiala  Arges, cod unic de identificare mandatar financiar: 11200025