Dexametazona a dispărut din farmacii!

Un corticosteroid ieftin, care până acum câteva luni era uşor de achiziţionat din orice farmacie, nu se mai găseşte. Această absenţă de pe piaţă vine ca urmare a faptului că dexametazona intră în schema de tratament a bolnavilor cu simptomatologie moderată şi gravă de Covid-19, ce se administrează la pachet cu anticoagulantul. Numărul mare de infectări noi, de persoane care se tratează la domiciliu pe banii lor, a dus şi la o cerere mult mai mare de dexametazonă, căreia lanţurile de farmacii nu reuşesc să îi facă faţă. 
Am luat-o la pas prin unităţile din marile lanţuri farmaceutice, constatând că nu se mai găseşte acest medicament şi nici nu sunt speranţe să revină. Cei de la Sensiblu au fost primii care ne-au spus că nu există pe nicăieri în reţeaua lor şi nici pe la concurenţi, iar o farmacistă de la Help Net ne-a lămurit că nici nu sunt şanse să afle când se va mai aduce la farmacie.

„Degeaba întrebaţi! Nu se mai găseşte pe nicăieri din cauza Covid. Nu ştim să vă spunem dacă vom mai aduce sau nu, pentru că nu ne spune nimeni nimic.”, a mai adăugat doamna farmacist.

La Dona, pe pagina web clienţii au la dispoziţie un program de căutare a stocurilor de medicamente la nivelul reţelei. Dexametazona nu se găsea în nicio unitate din judeţul nostru, nici sub formă de comprimate, nici de fiole, ceea ce înseamnă că ce au declarat farmacistele este cât se poate de adevărat. 

Sursa: saptamanalul ancheta