Detalii șocante în cazul argeșencei arse în operație!

Noi detalii şocante au ieşit la iveală în cazul Floreasca. Nu doar că o pacientă a fost arsă pe masa de operaţie, dar o tragedie de proporţii a fost evitată în ultimul moment. Ministrul Sănătății a anunțat marți seria de greșeli care a dus la moartea pacientei în vârstă de 66 de ani care a luat foc pe masa de operație, anul trecut, la Spitalul Floreasca. Victor Costache a dezvăluit și ce l-a șocat cel mai mult la acest caz. De asemenea, Mioara Comana, șefa Inspecției sanitare de stat, a spus că medicul rezident a folosit o cantitate foarte mare de biocid, pe bază de etanol, pentru sterilizare.

Incidentul în care a ars pacienta pe masa de operație a avut loc într-o a doua intervenție, efectuată de un medic rezident din „echipa profesorului Beuran”, însă fără ca acesta sau un alt medic de gardă al spitalului să fie în sală și să poată să intervină.

CITEȘTE ȘI ... Argeșean accidentat de un polițist beat, în Brașov!

„Pacienta a prezentat o sângerare secundară, probabil în cursul nopții de sâmbătă de duminică”, a spus ministrul, afirmând că ea a fost operată a doua oară în jurul orei 9:00 dimineața. El a spus că Mircea Beuran a participat la prima operație.

În ceea ce privește substanța pe bază de etanol folosită - deoarece pacienta ar fi fost alergă la iod, deși ea declarase că este alergică la furazolidon, dar nu a mai fost testată la alergia la iod - Mioara Comana, șefa Inspecției sanitare de stat, a declarat că a fost încălcată o regulă de protocol preoperator.

CITEȘTE ȘI ... Suspiciune de meningită în Argeș! Patru persoane au ajuns...

Mai mult, ea a dezvăluit un detaliu șocant: medicul rezident a folosit o cantitate de cel puțin patru ori mai mare de biocid pe bază de alcool, împreună cu un bisturiu electric.

„Acolo e specificat foarte clar cine efectuează aseptizarea câmpului cu o cantitate de maximum 50 de mililitri, dată în trei etape și, atenție, trebuie să fie foarte atenți la alergiile la iod. După imaginile video la care am avut un miniacces acolo a fost vorba despre o cantitate enorm de mare, în jur de 200 de mililitri, pe puțin, care s-a folosit. Într-o singură etapă! S-a dat puțin pe corp după care s-a luat o tăviță și s-a dat toată cantitatea, care s-a dus de jur împrejur. Asistenta n-avea voie să facă, (a fost - n.red.) singurul medic care era în momentul ăla în sală”, a explicat Mioara Comana.

CITEȘTE ȘI ... Un an şcolar mai scurt, surpriza ministrului Educaţiei pentru elevi

Întrebat ce l-a șocat cel mai tare la imaginile din sala de operație, Victor Costache a răspuns: „M-a șocat întregul eveniment și faptul că s-a pierdut un pacient datorită (din cauza - n.red.) acestei erori care pleacă de la abecedarul chirurgical”.

Medicul a încercat să o ferească pe pacientă de flacără și a mutat-o pentru a o feri de foc. Din fericire, în momentul în care a auzit cum un coleg strigă „foc”, anestezista a ținut-o de cap și astfel pacienta nu a fost deconectată de la aparatul de oxigen, iar agentul inhalator a fost oprit.

Dacă oxigenul ar fi intrat în contact cu flacăra, s-ar fi produs o tragedie de o amploare mult mai mare.

CITEȘTE ȘI ... Cazul piteștencei arse la Floreasca: Mircea Beuran a fost demis, iar spitalul amendat

Din anchetă reiese de asemenea că în protocolul operator nu este menționat acest incendiu, ci într-o anexă a protocolului, dar în care nu se precizează că femeia a fost arsă la nivelul pielii, ci se spune doar că s-a simțit miros de fum, că a fost o flacără, dar nimic despre pacientă.

În declarația dată în fața anchetatorilor, medicul Mircea Beuran, care a semnat protocolul operator, spune că „regretă acest eveniment tragic atât pentru chirurg cât și pentru familie ”, potrivit Discover Project. 

Sursa: Digi24.ro