Descoperiți rezervațiile naturale de calcar numulitic și granit din Argeș!

Județul Argeș este o destinație turistică extrem de ofertantă pentru vizitatori. Pe lângă obiectivele turistice cunoscute la nivel național și internațional, precum Transfăgărășanul sau Cetatea Poenari, județul Argeș este una din destinațiile mereu surprinzătoare ce vă oferă posibilitatea să descoperiți locuri unice.  În fiecare localitate a județului există cel puțin un obiectiv turistic mai puțin cunoscut, dar care merită descoperit.   

CITEȘTE ȘI ... Atenționare Hidrologică pe Argeș-Vedea!


Rezervația naturală de calcar numulitic se află în partea sud-estică a satului Albești. Calcarul de aici, cunoscut ca și “calcar de Albești”, a fost folosit ca materie primă pentru construirea unor așezăminte cultural – artistice de mare valoare: Castrul Roman de la Jidova, Mănăstirea Curtea de Argeș, Mănăstirea Cozia, Biserica Trei Ierarhi, Arcul de Triumf, Banca Națională, Casa Poporului, Palatul Regal (Muzeul Național de Artă), Palatul Peleș. Arie monument al naturii, calcarul numulitic de Albești reprezintă și un depozit de fosile vertebrate și nevertebrate (colți de rechini, echinoderme, brahiopode, foraminifere) atribuite eocenului (a doua perioadă a paleogenului, care a durat de acum 55,8 ± 0,2 milioane de ani, până acum 33,9 ± 0,1 milioane de ani. Mamiferele încep să domine uscatul. Apar primii șerpi).

CITEȘTE ȘI ... Emilia Mateescu: „Este nevoie sa oprim acest trend ascendent al infectării cetățenilor cu virusul

Rezervația naturală de granit este situată lângă cea de calcar și este formată din numeroase blocuri cu dimensiuni de până la 2,5 m, de culoare roz, compuse din cuarț, microcline, perlitic, biotit și sericit fin, parte din blocuri fiind acoperite de ierburi și arbuști.