Deschidere spectaculoasă a Jocurilor Olimpice de la Rio!

Deschidere spectaculoasă a Jocurilor Olimpice de la Rio! GALERIE FOTO! Brazilienii au prezentat întregii lumi o lecție de istorie și ecologie! 

Spectacolul a început în acordurile piesei “Aquele Abraco” de Gilberto Gil, care a simbolizat lupta din timpul dictaturii militare din Brazilia din anii ’60, ’70 şi ’80. Pe gazon a apărut o pictogramă cu simbolul păcii care se transformă în simbolul unui copac.
Imnul naţional al Braziliei a fost intonat într-un mod inedit de Paulinho da Viola, iar drapelul naţiunii gazdă a fost înălţat în arenă.

A urmat o lecţie de istorie în care a fost prezentată evoluţia omenirii şi apoi a Braziliei încă de la începuturi, cu proiecţii şi o fuziune între artă şi ştiinţă.

Au fost simbolizate naşterea pădurii, apoi apariţia indigenilor, a africanilor şi europenilor cu corăbii, aducerea sclavilor, venirea orientalilor în Brazilia, valurile de imigranţi.
Treptat, formele naturale s-au transformat în cele geometrice reprezentând agricultura şi zonele urbane, iar pe Maracana şi-a făcut apariţia tabloul “metropolis”, cu blocuri înălţându-se în timp ce acrobaţi aleargă pe ele şi, ajungând la structurile de pe margine, fac demonstraţii de parkour.

CITEȘTE ȘI ... PROGRAMUL SPORTIVILOR ROMÂNI LA RIO! 

Dintre blocuri, acrobaţii iau cutii albe cu care formează un zid, iar acesta este doborât de un avion care îşi ia zborul, momente în care telespectatorilor li s-au prezentat imagini de deasupra arenei şi a oraşului Rio de Janeiro. Este un omagiu adus lui Alberto Santos-Dumont, pionier al aviaţiei braziliene.

De la distracţie s-a trecut la un moment de conştientizare a oamenilor cu privire la pericolul în care se află întreaga planetă. Un băiat este pierdut într-un labirint de turnuri în timp ce suntem avertizaţi cu toţii despre efectele schimbărilor climaterice – valuri de căldură, inundaţii, topirea rapidă a calotelor glaciare, creşterea nivelului mării, inundarea oraşelor de coastă de pe toate continentele. Pentru toate există însă şi o soluţie, o speranţă – plantarea de copaci.

“O floare a răsărit pe stradă”, este citat un celebru poem de Carlos Drummond de Andrade. Fernanda Montenegro, actriţă nominalizată în 1998 la premiile Oscar este cea care narează, iar traducerea în engleză este rostită de celebra Judi Dench.

Apariţia seminţei speranţei este un moment ideal pentru începerea defilării sportivilor. Cele 207 delegaţii au defilat, fiecare precedată de un tânăr brazilian pe bicicletă având coşuri cu flori şi însoţită de un copil ţinând în braţe un arbust.

Primii au defilat grecii, reprezentanţii ţării unde s-a organizat în antichitate prima ediţie a Jocurilor Olimpice, iar ultimii au fost brazilienii, gazdele competiţiei.

România a fost a 157-a delegaţie şi a avut-o portdrapel pe Cătălina Ponor.

Au defilat în fruntea delegaţiilor ţărilor lor sportivi ca Rafael Nadal, Andy Murray, Caroline Wozniacki şi Michael Phelps.

Pentru prima dată, a defilat şi o echipă de refugiaţi.