Deputatul Teodorescu - trimis în judecată în al doilea dosar de corupție

Astăzi, DNA a înregistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție cel de-al doilea dosar ANRP care îl vizează pe deputatul argeșean Cătălin Teodorescu. Fostul lider democrat-liberal este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. În fapt, speța vizează acordarea unei despăgubiri în valoare de 8,75 milioane euro pentru un teren în Constanța, despre care procurorii susțin că a fost supraevaluat în schimbul unei atenții pe care fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, ar fi primit-o: "La data de 22 octombrie 2009, inculpatul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziționat drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 euro. De la acea dată, inculpatul Simu Horia a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare.
Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin și Marko Atilla Gabor, în calitate de președinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente) și a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care, valoarea unui teren în suprafață de 25 hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei.
Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.715.000 euro, echivalentul a 32.838.126 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de către inculpatul Simu Horia și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 lei. [...] Pentru „ajutorul acordat”, în perioada ianuarie – 02 august 2011, inculpata Dumitrean Crinuța Nicoleta a acceptat promisiunea și a primit, printr-un intermediar, de la inculpatul Simu Horia suma de 400.000 euro" - precizează DNA.

Cătălin Teodorescu, deputat PNL Argeș, mai are un proces de corupție pe rolul instanței supreme, care a pornit de la o altă retrocedare, al cărei prejudiciu a fost estimat la 61,7 milioane de euro, dosar în care este judecată și fosta șefă a DIICOT, Alina Bica. De asemenea, parlamentarul argeșean mai este urmărit penal într-un alt dosar, care vizează o despăgubire de 25 milioane euro pentru un teren din Pitești, situat în zona Expo Parc - Calea București.