Deputatul Radu Vasilică: „Am stat o săptămână indecis între lumi”

La sfârşitul anului trecut, deputatul PSD Radu Vasilică a suferit un accident de motocicletă extrem de grav. Faptul că astăzi trăieşte este considerat inclusiv de medici o minune, în condițiile în care la vremea respectivă puțini îi dădeau șanse de supraviețuire. Cu ajutorul medicilor, al prietenilor și datorită unei voințe de fier, Radu Vasilică a reușit să depășească acest moment de cumpănă în viaţa sa, precum şi trauma de a trăi de acum înainte fără picior. Despre experienţa trăită la limita dintre viaţă şi moarte, despre trecut şi viitor, deputatul Radu Vasilică se destăinuie în primul interviu de după teribilul accident, acordat în exclusivitate săptămânalului „Ancheta”.

CITEȘTE ȘI ... La 42 de ani, a susținut Evaluarea Națională după gratii! A picat cu nota 2! 

 În ce fel accidentul pe care l-aţi suferit v-a schimbat viaţa, percepţia despre viaţă, despre oameni? 
- Mi s-a confirmat, într-un mod dureros pentru mine, ceea ce teoretic ştiam: că ne naştem pe rând, dar murim pe sărite. Important este să trăim frumos şi demn, conștientizând că fiecare zi din viaţa noastră ar putea fi ultima. 
Oamenii - familia, prietenii, colegii şi apropiaţii - prin gândurile lor bune, sunt cei care mi-au dat putere să ies din comă şi să trec peste lungile zile de spitalizare şi recuperare. Pentru numărul lor impresionant, pentru apropierea lor faţă de suferinţa mea, pentru rugăciunile lor îndreptate către cer, nu am cuvinte să le mulţumesc vreodată îndeajuns.

 Care sunt acum prioritățile dumneavoastră?
- Unul dintre avantajele acestei perioade este că am avut foarte multă vreme pentru reflecţie, iar o concluzie clară este că vreau să îmi redefinesc relaţia cu două elemente esenţiale din viaţa mea: cu oamenii şi cu timpul. Vreau să petrec timp mai mult şi de calitate cu familia mea, cu prietenii, cu oamenii pe care îi apreciez, fiindcă principala bogăţie în viaţă sunt aceste relaţii interumane cu cei care contează şi pentru care contezi.

 Am văzut că, încet, încet, aţi revenit în viaţa publică. Din punct de vedere politic, care sunt principalele proiecte, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung?
- Am revenit cu mare emoţie şi bucurie în viaţa publică. Pentru mine, toate aceste întâlniri sunt etape ale unei renaşteri după cumplitul accident. Politic, am să îmi reiau treptat activitatea şi nu am să refuz nicio provocare pe care va trebui să mi-o asum, în acord cu colegii mei.

 Cum aţi regăsit PSD după perioada de absenţă de pe scena politică?
- L-am găsit destul de bine, date fiind perioadele agitate prin care a trecut. Important este să nu uităm că guvernăm pentru oameni şi să dăm la o parte disputele interne, care ne consumă inutil timp şi energie.

  În ceea ce privește cariera academică, v-aţi  reîntors la catedră? Care sunt planurile dumneavoastră pe această direcție?
- Da, începând de la sfârşitul lunii mai mi-am reluat cariera universitară, chiar zilele trecute având programate câteva restanţe. Psihic, nu îmi este foarte uşor, însă cu siguranţă îmi doresc să continui, pentru că aceasta este meseria şi, vreau să cred, vocaţia mea.

 După orice eveniment marcant, se impun niște concluzii. În cazul dumneavoastră care sunt acestea?
- Concluzia este că mi-am văzut moartea cu ochii, stând o săptămână indecis între lumi, după care, prin priceperea doctorilor, gândurile bune ale prietenilor şi voinţa lui Dumnezeu, m-am întors printre cei dragi. Unul dintre medici îmi spunea în fiecare dimineaţă: „Dumneata eşti o minune a medicinei şi ai supravieţuit pe lumea asta pentru scop mare”. Mi-ar plăcea să descopăr care este acel scop important şi să îl ating cu ajutorul oamenilor din jurul meu.

 Vă veţi mai urca pe motor?
 - Şi eu m-am întrebat asta după ce am realizat ce mi s-a întâmplat. Din păcate, în traficul din România este foarte riscant să mergi pe motor, deşi plăcerea este formidabilă. Pentru a-mi dovedi însă că nu m-a învins, am să mai fac la un moment dat o tură cu motocicleta. Poate şi o fotografie pentru dumneavoastră.
 

Sursa:saptamanalul ancheta