Deputatul Gerea propune eliminarea TVA pentru măștile de protecție

În ultima perioadă, pe fondul creşterii numărului de cazuri de infectare cu COVID-19, purtarea măştii în toate spaţiile publice a devenit obligatorie în mai multe zone ale ţării. Chiar dacă preţul măştilor a scăzut mult faţă de perioada de început a pandemiei, în continuare există categorii de persoane care nu îşi permit să cumpere 2-3 măşti pe zi, pentru a respecta regulile de distanţare impuse de pandemie. 


Deputatul Andrei Gerea este de părere că, în acest context, o măsură benefică pentru populaţie ar fi eliminarea TVA pentru măștile de protecție, dublată de o verificare a acestora pentru conformitate înainte să ajungă pe piață, pentru o eficiență cât mai mare a acestora, dar și pentru un acces sporit pentru populație, prin scăderea prețului.


„Propun eliminarea TVA pentru măști (sau cel mult o cotă până în 5%), măsură aplicată în mai multe state europene, care ar duce la scăderea prețului la măștile de protecție. 
În același timp, cred că se impune un control temeinic la intrarea în țară, astfel încât pe piață să nu mai ajungă măști neconforme.
Degeaba poarta populația măști dacă acestea nu oferă protecția adecvată”, a spus Gerea, dând ca exemplu cazul Spaniei, care a redus TVA-ul pentru măştile de protecţie, de la 21% la 4%.


De asemenea, deputatul Andrei Gerea cere și testarea în masă a cetățenilor pentru identificarea cazurilor de persoane infectate precum și a contacților. 


„Simultan se impune o testare în masă pentru a identifica rapid românii infectați - inclusiv cei asimptomatici sau cu forme ușoare - și a bloca astfel răspândirea virusului. Acum, testăm puțin, în unele județe foarte puțin și prost! Restricțiile nu vor fi niciodată îndeajuns”, a mai subliniat Andrei Gerea.