Deputatul Dănuț Bica caută răspunsuri pentru criza epidemiei de Pestă Porcină Africană

La mai bine de 2 ani de la declanșarea epidemiei de Pestă Porcină Africană (PPA), în România continuă să evolueze un număr foarte mare de focare. Astfel, potrivit celor mai recente informații publicate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.), în România, Pesta Porcină Africană evolua la data de 25 februarie 2020 în 241 de localități din 25 de județe, cu un număr de 532 de focare. În 10 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 578.429 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 3.119 de cazuri la mistreți.


În acest context, deputatul Dănuț Bica i-a adresat ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, câteva întrebări despre ineficiența măsurilor de combatere a Pestei Porcine Africane.

”Incapacitatea instituțională a statului român de a combate această epidemie a generat creșteri foarte mari ale prețurilor pentru carnea de porc și produsele derivate din aceasta. La unele categorii de carne de porc, pentru care, în acest context, a fost necesar să se apeleze preponderent la importuri, scumpirile au fost și de peste 100%.
Având în vedere cele prezentate anterior, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:
    1. Care este motivul pentru care măsurile luate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu au avut eficiența necesară pentru a se realiza stingerea tuturor focarelor de Pestă Porcină Africană?
    2. Au solicitat autoritățile române de resort asistență tehnică și financiară din partea Comisiei Europene, nu numai pentru despăgubirile acordate fermierilor păgubiți, ci și pentru eradicarea focarelor de Pestă Porcină Africană?
    3. Având în vedere că după învestirea dumneavoastră în funcția de ministru ați impus respectarea cu strictețe a tuturor procedurilor specifice pentru prevenirea extinderii PPA, puteți să precizați dacă ați evaluat un termen până la care în România nu se vor mai înregistra focare de Pestă Porcină Africană?
    Solicit răspuns în scris.”