Deputatul Andrei Gerea : Este timpul ca statul să protejeze micile societăți

Deputatul Andrei Gerea a scris în mediul online despre nevoia statului de a proteja micile societăți care după parerea lui sunt cei mai fideli și mai onești contributori la bugetul statului.

Textul integral îl putetți citi mai jos:

,, De-a lungul timpului, patronii români de IMM-uri s-au dovedit a fi cei mai fideli și mai onești contributori la bugetul statului. 

Este timpul ca statul să protejeze realmente micile societăți, nu doar anumite locuri de muncă prin șomajul tehnic. Trebuie sprijiniți și cei care se zbat să rămână în viață, să producă, să mențină locuri de muncă, fără să își suspende activitatea în această perioadă.

Este evident că din această coronacriză, cele mai efectate vor fi IMM-urile. 

Guvernul a propus un program de sprijinire a creditării, însă problema IMM-urilor românești nu va fi rezolvată doar de acest program, pentru că va exista o adevărată criză de cash-flow pe piață, generat de situația existentă și de neîncrederea în perioada următoare.

În plus, și am mai atras atenția asupra acestui aspect, fără schimbarea normelor și a criteriilor prin care se poate accesa plafonul de garantare anunțat de Guvern, ținându-se cont de scăderea economică înregistrată pe fondul crizei, IMM-urile nu vor putea accesa credite, iar programul anunțat de Executiv rămâne doar o păcăleală.

Având în vedere că specialiștii și instituțiile abilitate se așteaptă - inclusiv Guvernul a făcut această estimare - la un nou val al pandemiei în cursul acestui an, propun scutirea de la plata contribuțiilor pentru toate firmele care au până în 10 angajați. 

Cred că pentru aceste firme va fi cel mai dificil să reziste pe piață, iar pentru firmele mai mari există deja mai multe alternative.

În plus, pentru perioada în care este decretată stare de urgență (inclusiv în al doilea val) penalitățile la plata contribuțiilor trebuie să fie șterse automat pentru toate firmele.

De asemenea, mai propun, pentru a veni în sprijinul companiilor românești de IT, achiziții directe pentru servicii de digitalizare a instituțiilor publice, având în vedere necesitățile scoase în evidență de această perioadă - atât lipsurile, cât și oportunitățile. 

În plus, propun ca autoritățile locale să pună la dispoziția cetățenilor aplicații online prin care cetățenii să poată face sesizări sau să poată depune documentații necesare obținerii de diferite avize.

De asemenea, solicit miniștrilor Economiei, Transporturilor, Educației, Sănătății, Agriculturii și Fondurilor Europene să vină în termen cât mai scurt cu o propunere clară privind accesarea de fonduri europene din ajutorul oferit de Uniunea Europeană statelor membre pentru investiții masive în aceste sectoare,  a precizat deputatul de Argeș Andrei Gerea.