Delapidare de 85.000 euro la Primăria Nucşoara

În loc să îşi mănânce pensia liniştit, fostul primar de la Nucşoara este târât prin sălile de judecată. După problemele cu DNA, acum acesta este acuzat de alte infracţiuni în detrimentul bugetului public, în cârca acestuia şi a fostului contabil al primăriei, Mihai Tiţa, fiind pusă o delapidare ce se ridică la suma de aproximativ 400.000 lei. Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş a încheiat rechizitoriul şi a dispus trimiterea în judecată a celor doi, pentru delapidare şi complicitate la delapidare, cărora li se alătură şi un om de afaceri din Coşeşti, Florin Petrescu, fost candidat la primăria din localitatea sa, din partea PSD şi consilier local.

Acest dosar a pornit de la un raport al Curţii de Conturi, încheiat în 2012, ai cărui auditori au constatat că administraţia locală a efectuat plăţi integrale pentru lucrări neefectuate, în baza unor contracte încheiate în anii 2007 şi 2011. Prejudiciul total creat de fostul primar şi angajatul primăriei, unităţii administrativ-teritoriale, s-a ridicat la circa 400.000 lei. O parte din sumă a fost recuperată, după ce trei dintre suspecţi au plătit, voluntar, sumele reţinute în dreptul lor. Necula Ion, de la Dacorom Company, şi Ionuţ Piuariu, reprezentant al Self Gepi, au achitat circa 67.000 lei. De asemenea, şi asociaţiile crescătorilor de animale „Măgura Nucşoara” şi „Stâna dintre Munţi” au plătit alte 257.000 lei.

# 1203 ha de păşune şi izlaz igienizate în mai puţin de 30 de zile, pe acte

Au mai rămas de recuperat alte 74.000 lei, însă cei trei inculpaţi neagă activitatea lor infracţională. Toată povestea gravitează în jurul a 1203 ha de păşune, pentru care primarul a contractat şi plătit servicii de igienizare şi întreţinere, deşi acestea i se cuveneau de la concesionarii izlazului. În mai 2011, a concesionat, pentru o perioadă de 12 ani, izlazurile şi păşunile alpine ale Nucşoarei către asociaţiile crescătorilor de animale Stâna dintre Munţi şi Măgura Nucşoara. Deşi asociaţiile încasau subvenţii pentru igienizarea păşunilor şi trebuiau obligate prin contract la acest lucru, ele au fost scutite de aceste acţiuni timp de un an, chiar de către primar. Cornel Berevoianu şi-a motivat măsura invocând evitarea suprapunerii cu lucrările de agromediu realizare de primărie, în condiţiile în care aceasta nu avea niciun contract în acest sens. Trei luni mai târziu a venit şi contractul, o acţiune ce pare premeditată. În august 2011, Primăria Nucşoara a încheiat un contract cu Cerexpres 2001, firmă a omului de afaceri Florin Petrescu, ce a candidat în 2016 la Primăria Coşeşti, din partea PSD. Pentru suma de 320.000 lei societatea Cerexpres îşi lua obligaţia de a realiza lucrări de întreţinere şi igienizare a celor 1203 ha de păşuni şi izlazuri, concesionate cu 3 luni înainte asociaţiilor de crescători. La nici o lună de la încheierea contractului s-a semnat şi proces de recepţie a lucrărilor de reabilitare a celor 1203 ha de păşune şi izlaz, lucru practic imposibil. Mai mult, pentru a doua oară, se plăteşte ca o parte din acelaşi izlaz să fie igienizată. În septembrie 2011, primarul Berevoianu a cerut, conform declaraţiilor şi probelor din dosar, patronului Self Gepi, Ionuţ Piuariu, să îi trimită o echipă pe izlaz să îl igienizeze şi a mai încheiat un contract în acest sens, pentru care a plătit, din bani publici, 31.500 lei, deşi acelaşi teren era şi la asociaţiile de animale şi în contractul de curăţare şi reabilitare al Cerexpres.