DECIZIE ŞOC! Dosarul Căteasca se rejudecă!

Astăzi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se aştepta verdictul magistraţilor privind Dosarul Căteasca, după două amânări ale pronunţării. Deşi toată lumea se aştepta fie la o nouă amânare (ultima posibilă), fie la o sentinţă finală, judecătorii instanţei supreme au decis să trimită dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a judecat fondul cauzei. "Admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpaţii Pintilie Iuliana Mioara, Dobre Grigore, Florescu Aurelia Mirela, Nicolescu Constantin, Bocioacă Sabina Elena, Mercea Codruta Lavinia, Didea Ionel, Nicoară Mihail Gabriel, Stancu Olga, Pletoiu Ecaterina si Dobre Cristina împotriva sentinţei penale nr.271 din data de 04 iulie 2014 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală. Desfiinţează sentinţa penală mai sus menţionată şi trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă. Menţine actele îndeplinite până la data de 30 mai 2014. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea apelurilor rămân în sarcina statului. Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru apelanţii – inculpaţi, în sumă de câte 130 lei, rămân în sarcina statului.Definitivă." - se arată în încheierea de şedinţă.

CITEŞTE ŞI... Vezi, prin comparaţie, condamnările din Dosarul Căteasca la instanţa precedentă, în speţă Curtea de Apel

Dosarul Căteasca este unul dintre cele mai ample cazuri instrumentate de către DNA Piteşti având ca inculpaţi pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş Constantin Nicolescu, pe omul de afaceri Grigore Dobre, pe notarul Ionel Didea şi mai mulţi funcţioanari publici din CJ Argeş.

Vă reamintim că, în februarie 2013, procurorii DNA Piteşti l-au trimis în judecată pe Constantin Nicolescu în cel de-al doilea dosar de corupţie, care viza afacerea podului de la Căteasca, realizat cu fonduri europene.

Anticorupţia l-a acuzat pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean că ar fi accesat fonduri PHARE pentru construcţia unui nou pod pe baza unor documente false care atestau faptul că vechiul pod fusese avariat de inundaţiile din 2005. De asemenea, Nicolescu este acuzat că ar fi aranjat licitaţia pentru execuţia lucrărilor astfel încât să câştige firma Zeus, a lui Grigore Dobre, căreia i-ar fi acordat ilegal şi o suplimentare generoasă de fonduri. Toate acestea în schimbul unui spaţiu comercial pe care - au susţin procurorii DNA – patronul firmei Zeus l-ar fi făcut cadou familiei Nicolescu.

Odată cu fostul preşedinte CJ, Constantin Nicolescu, au fost trimişi în judecată în acest dosar alte 11 persoane: omul de afaceri Grigore Dobre, notarul Ionel Didea (la cabinetul căruia s-a parafat tranzacţia spaţiului comercial considerat mită de către procurorii DNA), proiectantul Ecaterina Pletoiu şi 7 angajaţi ai Consiliului Judeţean care au făcut parte din comisia de licitaţie. La finalul procesului în care s-a judecat fondul cauzei, Curtea de Apel Bucureşti i-a declarat vinovaţi pe majoritatea inculpaţilor din dosar, cea mai mare sentinţă primind-o Nicolescu: 9 ani şi jumătate de închisoare. Singurul iertat de instanţă a fost notarul Didea, care s-a ales cu o simplă mustrare.

CITEŞTE ŞI... Nicolescu, discursul final în faţa instanţei: "M-a distrus acest proces. Stau cu 30 de oameni în celulă pentru că am aplicat hotărâri de Guvern. De ce sunt în puşcărie?"