DE RÂS SAU DE PLÂNS? Argeș- promovabilitate la examenul auto de trei ori mai mică decât la BAC

După ce în anul 2008 a fost scos la iveală sistemul prin care în Argeș se obțineau permisele de conducere pe bani (fiind mii de cazuri de permise date în acest fel chiar și unor analfabeți), Adevarul.ro, ne dezvăluie că în județul nostru, examenul pentru obținerea permisului de conducere a devenit un adevărat coșmar.

Despre promovabilitatea din ultimii ani și despre pregătirea candidaților, reporterii Adevarul.ro, au stat de vorbă cu comisarul șef Emil Angheloiu, şeful de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Argeş. Conform acestuia, în primul trimestru al acestui an, promovabilitatea la examenul auto în Argeș a fost doar de 17%, iar anul trecut a fost de doar 24%, de trei ori mai mică decât la bacalaureat.

După a precizat comisarul şef Emil Angheloiu pentru Adevarul.ro, o cauză a promovabilităţii scăzute este faptul că proba teoretică se dă online şi se elimină astfel orice tentativă de fraudă, totul coroborat cu faptul că „foarte mulţi dintre candidaţi sunt slab pregătiţi. Sunt şi mulţi candidaţi care obţin zero puncte sau între zero şi cinci puncte”. Trebuie spus că în iulie 2008, Argeşul a fost primul judeţ din România în care s-a implementat sistemul de susţinere online a probei teoretice. Iar sistemul de monitorizare este unul extrem de strict: „În sala de examen sunt 11 camere de luat vederi şi fiecare cameră face aproximativ 3.000 de fotografii în 25 de minute. Practic, nu se poate comite vreo fraudă”, a declarat comisarul şef Emil Angheloiu, care conduce Serviciul Permise Argeş din 2009. În 2015 a fost un candidat din Curtea de Argeş care a venit cu căşti la examen, încercând să fraudeze proba teoretică. A fost depistat imediat şi eliminat. De atunci nu s-a mai înregistrat vreo altă tentativă de fraudă. O cauză a promovabilităţii foarte scăzute la examenul de permis este reprezentată şi de faptul că mulţi candidaţi proaspăt absolvenţi de şcoli de şoferi habar nu au de legislaţie, asta „deşi şcolile de şoferi au obligaţia să îi familiarizeze cu proba teoretică”.