Cine este Cristi Puiu, noul administrator public al judeţului Argeş? 

În urmă cu două săptămâni, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş şi-a desemnat administratorul public cu care va colabora în gestionarea problemelor judeţului de acum înainte. Deşi luni de zile numele cel mai des vehiculat ca potenţial succesor al Mariei Dinu a fost al lui Nicolae Tudose, fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Ion Mînzînă a venit cu o propunere-surpriză: finanţistul Cristi Puiu. Desemnarea lui Cristi Puiu reprezintă o surpriză pentru publicul larg şi pentru electoratul care nu cunoaşte prea bine încrengăturile din spatele împărţirii funcţiilor importante. Nu este însă deloc o surpriză pentru cei care ştiu că pe cei doi îi leagă o prietenie strânsă şi lungă de ani de zile. 

 

CITEȘTE ȘI ... Copil de 2 ani - înecat cu o bomboană. Salvat cu ajutorul dispecerului de la Ambulanță

 

Salt financiar în carieră: de la 10.000 lei la 20.800 lei salariu de bază


Cristian Puiu lucrează în Finanţele Publice din 1993. Iniţial s-a licenţiat în inginerie şi autovehicule rutiere, iar după 10 ani petrecuţi în Finanţe s-a încris la Universitatea din Craiova, unde s-a licenţiat în economie.

„Șef cu experiență, cu o istorie demonstrată a activității în industria serviciilor financiare. Competențe dobândite de negociere, bugetare, planificarea afacerilor, abilități analitice și Microsoft Word.”, este descrierea pe care şi-o face pe reţeaua profesională LinkedIn. 


Majoritatea carierei sale şi-a petrecut-o la Compartimentul de Comunicare pe care l-a şi condus timp de foarte mulţi ani. Doar pentru o scurtă perioadă, în 2019, a fost şef al Serviciului Administrare Venituri Contribuabili Mijlocii. Conform surselor noastre, tot pe amiciţia cu preşedintele actual al PSD Argeş, Ion Mînzînă, ar fi fost avansat pe această funcţie de conducere. De asemenea, prietenia veche pe care o au este ştiută în mediul public, iar cunoscuţii îl poreclesc pe noul administrator public paharnicul lui Mînzînă şi chiar mare maestru de ceremonii, când vine voba de organizarea vreunui chef. Este de notorietate şi faptul că tot de la Cristi Puiu, Ion Mînzînă s-a molipist cu COVID-19. 

CITEȘTE ȘI ... Gabriel Copciag – FINAL DE MANDAT la comanda medicală a SJU!


Cum au împărţit şi bune, şi rele, cu siguranţă le va fi lesne acum să împartă şi conducerea judeţului. Pentru a îmbrăţişa această funcţie administrativă, Cristi Puiu a fost nevoit să îşi dea demisia de la Finanţele Publice Argeş, după o carieră de aproape trei decenii. Dacă privim şi financiar, conform datelor publicate pe ANAF, un consilier superior sau un şef serviciu de la Finanţe are un salariu de bază de circa 10.000 lei, pe când administratorul judeţului, conform ultimei grile publicate de CJ Argeş, avea 20.800 lei. Mandatul său ca administrator public al judeţului este corelat cu cel al preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, încheindu-se odată cu al acestuia. 

 

CITEȘTE ȘI ... Poate o persoană infectată cu SARS-CoV-2 să transmită virusul unei persoane vaccinate?

 

 Mînzînă - Puiu - Falcă sau triada transpartinică

 

În 2013, şi-a încercat norocul şi în afaceri, manageriind alături de soţia fostului şef al Finanţelor, Dorin Falcă, afacerea „Casa Coandă”, un restaurant exclusivist pentru lumea bună a urbei, cu pian şi mâncare sofisticată, deschis în clădirea în care astăzi funcţionează Casa Căsătoriilor, care însă a dat rasol, deoarece poporul a întors buzunarele pe dos şi şi-a zis că nu e de el. Asocierea cu familia Falcă nu a fost una întâmplătoare, Cristi Puiu fiind prieten zero şi cu fostul lui şef de la Finanţe, Dorin Falcă, apartenenţa la un partid sau altul nefiind - după cum se vede - un criteriu de selecţie a amicilor alături de care, de-a lungul timpului, la un pahar de vin, proaspătul administrator public al Argeşului a despicat în patru iţele politice.

 

 


 De trei luni este mare maestru al Marii Loji Naționale


CV-ul noului administrator public al judeţului este însă unul mult mai interesant decât o înşiruire de funcţii aparent banale prin Finanţe şi o afacere ratată. Şi asta pentru că, de câteva luni, Marius-Cristian Puiu este mare şef în francmasonerie. Astfel, în octombrie anul trecut, el a fost ales mare maestru al Marii Loji Naționale a României pentru următorii doi ani, şi nu oricum, ci din primul tur, cu un scor mult mai bun chiar şi decât cel obţinut de prietenul său Mînzînă la locale - 68% din voturi.


„De profesie economist, fratele Cristi, acum în vârstă de 52 de ani, a fost inițiat în 2006 și a ocupat de-a lungul timpului mai multe demnități în cadul Marelui Consiliu al Obedienței noastre, ca reprezentant al Orientul Pitești, Argeș. Îl felicităm pentru caștigarea alegerilor și îi urăm succes în exercitarea înaltelor responsabilități și prerogative, conferite de Tradiția noastră. Houzze! Houzze! Houzze!” - i-au transmis colegii de lojă masonică la momentul respectiv. 


Iniţial, am crezut că ne-am pricopsit la CJ cu masonul masonilor din România - cel puţin aşa reiese din titulatură. Numai că, din informaţiile pe care am reuşit să le aflăm, se pare că Cristi Puiu este marele maestru al unei loje iregulare aflate sub obedienţa unei mari loje din Franţa, şi anume Marea Lojă Naţională a României, care este diferită de cea regulară condusă de mult mai celebrul Radu Bălănescu şi intitulată aproape la fel, Marea Lojă Naţională din România. Potrivit unui articol din Hotnews, „pe lângă masoneria regulară, mai existăşi o altă formă de masonerie, cea iregulară. Diferenţa dintre cele două este că masoneria iregulară primeşte în rândurile sale şi atei”. Alţii spun însă că cine nu a avut loc în masoneria regulară şi-a făcut alte loje, ca să aibă şi ei şorţuleţe, precum cel pe care noul administrator al Argeşului îl poartă cu mândrie şi cu care de altfel şi-a făcut şi o şedinţă foto, publicată pe pagina de socializare a Supremului Consiliu al României, Ritul Scoţian Antic şi Acceptat. 

 

Preluare: saptamanalul ancheta