De la 20 de lei pentru protocol, suma a fost majorată la 60 de lei! Angajații sunt în delir!

Angajații Prefecturii Argeș au privit mereu cu invidie către bugetarii din aceeași clădire, de la Consiliul Județean, acolo unde salariile sunt mult mai mari. După ultimele majorări, până și femeia de serviciu de la CJ este mai bine remunerată decât personalul de prin birourile Prefecturii. În ultimii ani, după ce primarii au avut libertatea să facă măriri substanțiale de salarii, angajații Prefecturii au rămas și în urma acestora. Bine, nu de aceea performanța sau apetitul pentru muncă sunt scăzute, ca în orice instituție de stat de pe la noi, sudiștii, însă discrepanțe imense sunt și la nivel de bugetare. 


Astfel, bugetul de investiții al instituției pe acest an este de 5.000 de lei! De asemenea, pentru protocol s-a stabilit o sumă de 200 de lei la trei luni, adică de vreo 60 și un pic de lei pe lună, ceea ce este foarte bine, pentru că, anterior, suma se ridica la 20 de lei!

 

 

 „M-am gândit serios să solicit ajutor din donații, că te aduc în stare”


Foarte probabil, lucrurile nu se vor schimba în viitorul apropiat, mai ales că nici actuala coaliție de guvernare nu se grăbește cu reforma, nici măcar cu debirocratizarea și digitalizarea despre care vorbește. Prefectul Argeșului a solicitat la MAI buget pentru a achiziționa un program informatic pentru că „e impardonabil să primești o hârtie după două zile de căutare sau să nu poți urmări circuitul unui document”, însă i s-a transmis că ministerul va achiziționa un astfel de program pentru toate prefecturile. Când? Într-o zi cu soare. 


„M-am simțit amânată și am zis să luăm un abonament, că sunt programe pe care le poți lua în acest regim și folosi până vine ministerul cu achiziția. Nu avem cu ce plăti nici acest abonament, pentru că suma anuală pentru investiții este de 5.000 de lei. Prefectura nu e în parametrii în care sunt autoritățile locale. Este ca la poliție, dar mai rău.M-am gândit serios să solicit ajutor din donații, că te aduc în stare. Nu sunt o persoană cheltuitoare, dar ține de un minimum de operativitate într-o instituție în care își petreci bună parte din timp și din viață.”, ne-a declarat prefectul Emilia Mateescu.


Deocamdată, în Prefectura Argeș, în anul 2021, ca în multe alte instituții, chiar și pentru achiziționarea unui capsator e nevoie de cel puțin cinci foi și dosar cu șină, iar semnătura electronică rămâne în continuare inutilă.
 

Preluat: saptamanalul ancheta