De ce nu este recomandat să obții un aviz ISU fără ajutor și cât de mult contează colaborarea cu o companie specializată?

Un aviz ISU este avizul de securitate la incendiu care reprezinta un act emis in baza legii de catre Inspectoratul pentru situatii de urgenta Judetene sau de catre Inspectoratul Bucuresti Ilfov dupa verificarea de conformitate cu prevederile reglementarilor tehnice in vigoare a masurilor de aparare impotriva incendiilor. Aceste reglementari presupun prezentarea documentatiilor tehnice de proiectare si sunt importante pentru indeplinirea cerintelor esentiale de securitate la incendiu a constructiilor, instalatiilor si altor amenajari.
Avizul ISU sau autorizatia de securitate la incendiu reprezinta un act foarte important fara de care foarte multe cladiri atat personale, cat si publice nu pot fi ridicate sau nu pot functiona in mod corespunzator.

 


Cladirile care trebuie sa prezinte aviz ISU


Avizul ISU se va dovedi necesar unei serii de cladiri personale si mai ales publice care trebuie sa functioneze conform reglementarilor in vigoare. Asadar, reprezentantii cladirilor inalte si foarte inalte, cladirilor locative cu patru etaje plus mansarda, dar si reprezentantii spatiilor comerciale si de alimentatie publica trebuie sa se ingrijeasca de obtinerea avizului ISU. 
In aceeasi maniera, cladirile  autoritatilor publice locale si centrale cu o suprafata ce depaseste 600 de metri patrati cladirile care au scop de servire a lacasurilor de cult, dar si suprafetele agrozootehnice si agroindustriale ce depasesc 600 de metri patrati necesita aviz ISU.
Conform legii, parcarile cu mai mult de 10 locuri, precum si garile, autogarile, aeroporturile si statiile de metrou, pensiunile, hotelurile, moteluri, dar si centrele de invatamant si supraveghere au nevoie de aviz ISU.

 


De ce sa apelez la o companie specializata pentru a obtine avizul ISU


Obtinerea avizului ISU nu este foarte simpla. Aceasta presupune pasi ce trebuie respectati si foarte multe documente ce trebuie adunate, precum si lupta cu o birocratie romaneasca celebra pentru intarzierile si cerintele foarte mari.
Persoanele care trebuie sa obtina un aviz ISU sunt sfatuite sa apeleze la o echipa de experti in domeniu. In caz contrar, pentru a obtine avizul ISU vor avea nevoie sa completeze dosarul de autorizare, sa realizeze scenariul de securitate la incendiu, sa apeleze la un specialist pentru a realiza raportul de expertiza tehnica pentru securitate la incendiu, dar si sa realizeze referatul verificatorului de proiect.
Proprietarii sau reprezentantii cladirilor sunt asadar sfatuiti sa solicite ajutorul specialistilor care pot desfasura toate activitatile necesare obtinerii avizului si autorizatii ISU de securitate la incendiu.

 


Ce sanctiuni se aplica in cazul cladirilor care nu prezinta aviz ISU


In cazul in care trebuie sa prezinte aviz ISU, insa proprietarii sau reprezentantii cladirilor nu au facut demersurile necesare in acest sens, autoritatile pot sanctiona nesolicitarea si neobtinerea acestuia de catre persoanele fizice sau juridice care realizeaza investitii noi sau interventii la constructiile existente cu amenda de pana la 10.000 RON.
Totodata, din cauza nerespectarii cerintelor care stau la baza emiterii avizului ISU ce impun pierderea valabilitatii acestora,  reprezentantii cladirilor pot fi sanctionati cu amenda de pana la 50.000 RON.
 Nu in ultimul rand, cu amenda de la 30.000 la 100.000 RON si cu oprirea sub functionarii sau utilizarii constructiilor sau amenajarilor se vor sanctiona incalcarile grave ale cerintei de securitate la incendiu in ceea ce priveste periclitarea vietii ocupantilor si fortelor de interventie si limitarea propagarii focului si fumului in interiorul edificiului si catre vecinatati.

 


Valabilitatea avizului si autorizatiei  ISU


Avizul ISU isi pierde valabilitatea in cazul in care agentii constatatori constata nerespectarea conditiilor care au stat la baza emiterii acestora, in ceea ce priveste stabilitatea constructiei la incendiu sau limitarea propagarii incendiilor la vecinatati sau in compartimentele de incendiu. Avizul ISU isi pierde si in cazul in care specialistii constata nerespectarea conditiilor in ceea ce priveste protectia si evacuarea utilizatorilor si asigurarea posibilitatilor de alimentare cu apa in caz de incendiu.


Material realizat impreuna cu Digital Metrics - Agentie Marketing Online