De ce nu e bine să mănânci alimente prăjite. Avertismentul lansat de cercetători

Consumul exagerat de alimente prăjite poate spori riscul de a dezvolta boli de inimă și accident vascular cerebral, potrivit unui studiu realizat în China. Potrivit cercetătorilor, probabilitatea de a dezvolta astfel de probleme de sănătate creşte cu fiecare porţie suplimentară de circa 110 grame de alimente prăjite pe săptămână.

CITEȘTE ȘI ... Când doi se ceartă... intră şi Apostoliceanu în joc!

Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au analizat nu mai puțin de 19 studii publicate anterior. Mai exact, au combinat datele obținute în urma a 17 studii în care au fost implicate peste 560.000 de persoane cu aproape 37.000 de evenimente cardiovasculare majore, precum infarct sau accident vascular cerebral. Aceștia au folosit, de asemenea, date și din alte șase studii, ce au fost efectuate pe un număr de peste 750.000 de participanţi, cu aproape 86.000 de decese în decursul unei perioade medii de 10 ani.

CITEȘTE ȘI  ... Transport public modern: 40 de autobuze electrice în Pitești!

Astfel, cercetătorii au stabilit că persoanele care au consumat cantitatea cea mai mare prezentau un risc sporit cu 28% de a suferi evenimente cardiovasculare majore. Totodată, acestea din urmă aveau un risc cu 22% mai mare de boli de inimă şi cu 37% mai mare de insuficienţă cardiacă, potrivit unui studiu publicat în jurnalul științific Heart.

Ba mai mult, aceste riscuri au crescut semnificativ cu 3%, 2% şi respectiv 12%, cu fiecare porţie suplimentară săptămânală de circa 110 grame, după cum au notat Pei Qin de la Centrul pentru Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii Shenzhen şi colegii săi.

CITEȘTE ȘI ... Scheleții mandatului Ionică!

Cercetătorii au subliniat, de asemenea, că nu este clar modul în care alimentele prăjite pot creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, însă sunt posibile mai multe explicaţii. Mai exact, alimentele prăjite conţin aşa-numiţii acizi graşi trans, nocivi, din uleiurile vegetale hidrogenate utilizate adesea în procesul de prepare. Totodată, prăjirea stimulează producţia unor substanţe chimice secundare, ce pot declanşa un răspuns inflamator în organism.

Sursa: digi-world.tv