De ce ne uităm în sus atunci când încercăm să ne amintim ceva?

Orientarea ochilor în sus, privirea în jos, stânga, dreapta sunt răspunsuri automate ale corpului atunci când trebuie să acceseze informaţii din creier, când stă pe gânduri, când experimentează senzaţii sau când încearcă să-şi imagineze lucruri. Cunoaşterea acestor detalii ale limbajului nonverbal este tentantă, pentru că ar putea ajuta în gestionarea relaţiilor cu ceilalţi. Totuşi, specialiştii ne recomandă să fim prudenţi în interpretări.

În creierul nostru se produc diverse unde. Unele dintre ele sunt responsabile de accesarea informaţiilor din memoria vizuală şi aduc cu ele un reflex.

“Când persoana priveşte în stânga sus, accesează memoria vizuală. Orientarea ochilor în sus este un răspuns automat al corpului la încercarea de a accesa informaţii pierdute sau ascunse. Se întâmplă acest gest pentru că în acest mod se produc undele alfa în creier, ceea ce ajută la accesarea informaţiilor stocate. Undele alfa sunt prezente în conştiinţa relaxată şi o stare alfa este intermediarul dintre starea de veghe şi starea de somn, care oferă puntea spre mintea subconştientă. Undele alfa favorizează imaginile vii, luciditatea şi pot ajuta la dezvoltarea creativităţii şi înţelegerii”, mai spune specialistul în Psihologia resurselor umane.

Dacă, în schimb, în loc de amintire, suntem provocaţi să ne folosim imaginaţia, vom privi, automat, tot în sus, însă în partea dreaptă.

“Persoana va privi în stânga sus atunci când va răspunde, de exemplu, la întrebarea <>. Spre deosebire de dreapta sus, atunci când probabil, va răspunde la întrebarea <>, pentru că ar fi vorba despre o construcţie vizuală, despre imaginaţie. Dacă cineva se va uita în stânga, îşi va aminti sunete: <>, iar privirea spre dreapta va defini o construcţie auditivă. Cum ar suna sau cum ar trebui sa fie alarma de la ceas pentru a te trezi mai repede?”, explică psihologul.

Şi privitul în faţă sau în jos are explicaţii clare care ne pot oferi diverse indicii despre interlocutorul nostru, însă, avertizează specialiştii, toate acestea trebuie interpretate nu ca atare, ci în context, altfel riscăm să tragem concluzii pripite.

CITEȘTE ȘI ... PROIECT ECOLOGIC ÎN MIOVENI! O nouă tehnologie de tratare a nămolului

Cunoaşterea amănuntelor legate de reflexele ce exprimă limbajul non-verbal ne-ar putea da senzaţia că suntem pregătiţi să începem vânătoare de minciuni. Ei bine, psihologii avertizează că putem face greşeli foarte grave de interpretare, dacă nu ţinem cont de multe alte aspecte.