De ce e important să îți anunți asigurătorul RCA când vinzi mașina!

Deținătorii mașinilor pe numele cărora este încheiat un contract de asigurare RCA sunt obligați, prin lege, să își anunțe asigurătorul dacă vând mașina ce face obiectul asigurării. Dincolo de obligația legală de notificare, mai există anumite motive de ordin juridic și factual pentru care un vânzător ar avea interesul să își anunțe asigurătorul cu privire la transferul proprietății asupra mașinii, astfel cum a scos în evidență și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), citat de Agerpres.

În esență, pe lângă obligația legală a persoanei asigurate de a notifica asigurătorul RCA când prima vinde mașina ce face obiectul contractului de asigurare, mai există o serie de motive pentru care vânzătorul are interesul să înștiințeze asigurătorul cu privire la transferul de proprietate, conform BAAR.

În primul rând, noul deținător al mașinii ar putea fi implicat într-un accident rutier. De aici ar putea apărea:
- probleme atunci când e stabilit dreptul la despăgubire al noului deținător, dacă polița RCA prevede vechiul proprietar ca fiind deținător al vehiculului;
- riscul de aplicare de malus vechiului deținător ce nu a notificat transferul (dacă acesta a încheiat asigurări RCA pentru alte vehicule), din cauza accidentului în care este implicat noul deținător, având în vedere că asigurarea există, în continuare, pe numele vechiului proprietar;
- de asemenea, pot apărea probleme în privința regresului (întoarcerii asigurătorului împotriva vinovatului) împotriva noului deținător ce a cauzat accidentul.


După aceea, mai pot apărea și alte probleme, conform BAAR:
- „facilitarea evaziunii prin neplata impozitului pe mijloacele de transport de către adevăraţii proprietari”;
- probleme când vine vorba de identificarea deținătorului real al vehiculului, în privința îndeplinirii obligației sale de a se asigura;
- probleme legate de identificarea persoanelor ce au comis infracțiuni sau contravenții rutiere sau alte infracţiuni intenționate ce ar putea avea legătură cu problema abordată aici. 


Conform Legii nr. 132/2017 („legea RCA”), asiguratul este obligat să își înștiințeze asigurătorul ori de câte ori „informaţiile înscrise în contractul RCA au suferit modificări intervenite în timpul derulării contractului”. O vânzare a mașinii și, astfel, o schimbare a persoanei obligate de a se asigura, cu privire la mașina respectivă, este considerată o modificare ce obligă vechiul proprietar să notifice efectuarea transferului.

Sursa: Avocatnet.ro