De ce cutremurul de duminică dimineaţă a fost mai puternic?

Cel mai mare cutremur din ultimii 14 ani a lovit, duminică dimineață, România. 5,8 pe Richter. Mai multe judeţe din ţară s-au zguduit timp de 15 secunde. Din fericire, singurele pagube au fost materiale. Seismul a fost urmat în aceeași zi de alte 2 cutremure, cu magnitudine de 3,2 și 3,6 pe Scara Richter. La ora 03:38, în noaptea de sâmbătă spre duminică, România s-a mişcat timp de 15 secunde. Cutremurul a avut 5,8 pe Richter şi s-a produs la o adâncime de 150 de kilometri, resimţindu-se puternic şi la suprafaţă.

Cutremurul a venit după o perioadă cu activitate seismică extrem de redusă, spun specialiștii români. În urma seismului de sâmbătă noapte, nu au fost victime, dar au curs controversele. Sistemul Ro-Alert nu a anunţat populaţia de producerea cutremurului. Nici nu era prevăzut pentru asta. 
MIRCEA RADULIAN, director ştiinţific INFP: O activitate scăzută înseamnă, automat, o tensiune acumulată şi, în acest fel, ea a fost eliberată în acest cutremur. Nu avem motive să ne îngrijorăm zilele următoare. 

Ce ar însemna o alertă de cutremur cu 10-15 secunde înainte de producerea lui? 
RAED ARAFAT, secretar de stat MAI: Oamenii să fugă imediat să iasă din bloc. Să creadă că ei pot să coboare trei scări sau trei etaje în zece secunde. Sau să ia liftul şi să îi prindă cutremurul în mijlocul scărilor sau în lift. 

 

Reacţia în caz de cutremur major
Ideal este, atunci când simţiţi un cutremur, să vă îndreptaţi către cel mai sigur loc din casă, un perete de rezistenţă spre exemplu şi să aveţi, la îndemână, telefonul şi, dacă puteți pregăti din timp, un rucsac cu alimente neperisabile, apă, o lanternă şi un fluier. Chiar dacă s-au făcut zeci de Campanii de informare, mulţi români recunosc că nu ştiu ce au de făcut în caz de cutremur. 

Seismul de 5,8 pe Richter vine la doar o săptămână de la finalizarea celui mai mare Exerciţiu Naţional în caz de cutremur. Un raport final va fi întocmit în următoarele zile. Apoi, vor fi adoptate şi măsuri suplimentare de reacţie în caz de cutremur.