De când legea i-a obligat să se angajeze, au dispărut 200 de asistaţi social din Argeş

Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social. Legea împotriva lenei îşi arată deja efectele, la puţin peste o lună de când a intrat în vigoare. Argeşul, care figurează constant cu peste 6.000 de beneficari ai venitului minim garantat a început să înregistreze scăderi ale numărului acestor asistaţi social, fiind un total de circa 200 de persoane. Paradisul leneşilor şi-a cam închis porţile, deşi unii încă mai găsesc soluţii să fenteze sistemul. 
Cele mai importante scăderi ale numărului de beneficiari ai VMG sunt notate în comunele Mihăieşti şi Bughea de Sus, de unde au dispărut câte 30 de persoane de pe lista de asistaţi. Din păcate, acest lucru nu înseamnă că aceştia au şi intrat în câmpul muncii. 

 


 20 de asistaţi din Mihăeşti au refuzat joburile oferite
La Mihăieşti, după cum ne-a explicat primarul Gheorghe Matei, 20 dintre cei pe care îi avea în plată au fost îndrumaţi către o secţie de prelucrare a lemnului, care le oferea de muncă. Aceştia au refuzat în masă oferta şi, astfel, timp de un an nu mai au dreptul la VMG. 


În Bughea de Sus, sunt peste 140 de beneficiari al VMG. Şi aici s-a observat o scădere de circa 30 de persoane, însă primarul spune că aceste fluctuaţii sunt uzuale. „15 dintre ei nu au venit la munca obligatorie şi li s-a suspendat ajutorul. Unii, într-adevăr, au pierdut, pentru că au avut oferte de muncă şi nu s-au dus, dar avem şi destui care s-au angajat. Nu rezistă foarte mult la locul de muncă, pentru că li se pare greu.”, ne-a mai explicat primarul Nicolae Tarbă. 


Un asistat social primeşte 141 de lei, iar suma poate ajunge până la 527 de lei pentru familiile cu 5 membri. Beneficiarilor de VMG li se mai pregăteşte ceva. Conform unui proiect care se află acum în Senat, toţi cei care primesc acest venit minim garantat vor fi trecuţi într-un registru al zilierilor, care va fi întocmit de fiecare primărie. În cazul persoanelor bolnave, în registru se vor înscrie alţi membri ai familiei.
 

Sursa: saptamanalul ancheta