De azi bugetarii care cumulează două funcții vor primi concediu de odihnă de la ambii angajatori

Bugetarii care pot cumula două funcții vor putea să beneficieze de concediu de odihnă de la ambii angajatori, prevede o lege care se va aplica incepand de azi, 4 aprilie .

Măsura vine ca urmare a faptului că, actualmente, acești bugetari primesc concediu de odihnă numai pentru funcția de bază, iar pentru cealaltă funcție își pot lua  concediu fără plată.

 Este vorba de Legea nr. 31/2020 pentru abrogarea art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihnă și alte concedii ale salariaților  din administrația publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare. 
 Aceasta a apărut miercuri în Monitorul Oficial și se aplică de azi, 4 aprilie 2020.

Parlamentarii elimină astfel o discriminare legislativă dintre salariații din mediul bugetar și salariații din mediul privat referitoare la acordarea concediului de odihnă. Mai precis, dacă cumulează două funcții, și bugetarii vor putea să beneficieze de concediu de odihnă de la ambii angajatori.

Până acum, bugetarii care cumulau două funcții puteau primi concediu de odihnă doar pentru funcția de bază, iar la funcția secundară puteau cere numai concediu fără plată. Practic, asta duce la o diminuare a veniturilor de la funcția secundară în perioada concediului, problemă care se va rezolva începând de mâine.

„Salariații care îndeplinesc prin cumul, pe lîngă funcția de bază, cu o normă întreagă, o altă funcție, au dreptul la concediul de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcția de bază. Unitatea în care salariații cumulează le va acorda, la cerere, un concediu fără plată pentru zilele de concediu de odihnă primite de la cealaltă unitate” - aceasta este prevederea care va dispărea începând de mâine din acea hotărâre a Guvernului.

Astfel, bugetarii o să beneficieze de concediu de odihnă de la ambii angajatori. Adică exact așa cum se întâmplă deja în cazul salariaților din mediul privat.

În prezent, Legea salarizării bugetare din 2017 prevede că cumulul de funcții este posibil, în esență, pentru profesori, medici și asistenți sociali.

„În cazuri excepționale, posturile vacante și temporar vacante aferente funcțiilor didactice, funcțiilor de specialitate medico-sanitară și asistență socială și funcțiilor de specialitate artistică pot fi ocupate și prin cumul de funcții de personal angajat, cu respectarea prevederilor legale privind cumulul de funcții și a celor referitoare la ocuparea posturilor vacante”, scrie în actul normativ.

Inițial, această măsură fusese propusă printr-un proiect de hotărâre a Guvernului, acum aproximativ un an. Totuși, din moment ce Executivul nu l-a adoptat, Parlamentul a considerat că este necesar să intervină prin lege. De obicei, actele normative se modifică prin acte de același rang.

 

Sursa: Avocatnet.ro