Scade cota TVA în agricultură

Vedeți aici ce alte schimbări s-au mai făcut! DE AZI! Scade cota TVA în agricultură

Ziua de 1 august coincide cu momentul în care cotaTVA pe agricultura a scăzut.
Deocamdată, Ministerul de Finanțe a postat un proiect de ordin referitor la bunurile și serviciile din agricultură pentru care se va aplica TVA de 9%.

CITEȘTE ȘI ... 200 de locuri de muncă! Dr. Oetker deschide o nouă fabrică în Argeș!


Cota redusă de TVA de 9%, în loc de 20% în prezent, se va aplica pentru livrarea de îngrășăminte si de pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol.

Ce alte schimbări vor mai apărea de la 1 august?
Cercetătorii și programatorii IT vor fi introduși în categoria persoanelor scutite de la plata impozitului pe venit de 16% cei care obțin venituri din salarii si asimilate salariilor din activitatea de cercetare – dezvoltare aplicativă și/sau de dezvoltare tehnologică.

Cota de TVA de 9% este aplicată în prezent în cazul următoarelor livrări de bunuri:
- livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, definite prin normele metodologice conform legislaţiei specifice, cu excepţia protezelor dentare scutite de taxă;

  • livrarea de produse ortopedice;
    - livrarea de medicamente de uz uman şi veterinar;
    - livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele;
    - livrarea apei potabile şi a apei pentru irigaţii în agricultură.

O altă cota, ce a fost adoptată la începutul anului, a fost cea a prestărilor de servicii, mai exact 9%. Vorbim despre următoarele servicii:
- cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
- serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea

Cota de 5% se aplică în 2016 pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii:

- manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, cu excepţia celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii;
- livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, definite astfel:
1. clădiri utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari;
2. clădiri utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap;
3. locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv TVA, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie.
4. clădiri achiziționate de primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei;
- serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe.

Tot de astăzi, aproape 650.000 de bugetari vor primi din august salarii mai mari. Din aceştia, 163 de mii sunt angajaţi ai sistemului de sănătate publică. Din august, medicii cu aceeaşi pregătire şi experienţă vor câştiga la fel, indiferent în ce spital lucrează. Regula se aplică şi în cazul asistenţilor medicali. După aceleaşi principii se schimbă salarizarea şi în sistemul de învăţământ, numai că dascălilor le vor creşte lefurile în etape: o dată acum, în august şi încă o dată în decembrie anul viitor.

Sursa: AvocatNet.ro