Dănuț Bica:”Nu vom permite niciodată că statul să fie un subiect de troc politic!”

Proiectul prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în România a iscat reacții puternice din partea Guvernului. Inițiat de deputații UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza, inițiativa legislativă prevede ca limbile maghiară şi română să fie folosite în instituţiile publice de cetăţenii domiciliaţi în Ţinut.


Referitor la acest subiect fierbinte, deputatul Dănuț Bica afirmă:

”Cum ar fi putut să fie adoptat fără dezbateri în Camera Deputaților proiectul de lege inițiat de UDMR referitor la autonomia Ținutului Secuiesc, dacă nu cu vădita complicitate a PSD? Cine ar putea să creadă altceva?

Acest act normativ a trecut prin adoptare tacită în condițiile în care Marcel Ciolacu, care este atât Președintele Camerei Deputaților, cât și al PSD, nu a pus pe ordinea de zi a plenului respingerea propunerii legislative, deși proiectul primise avize negative de la comisiile de specialitate, precum și de la Consiliul Legislativ și de la Guvern.

Un astfel de demers parlamentar, profund antinațional și neconstituțional, nu are precedent în istoria României moderne și descalifică definitiv PSD și pe liderul său. Prin urmare, indiferent dacă a lăsat proiectul UDMR să treacă din nepăsare, din incompetență sau din complicitate, Marcel Ciolacu nu mai are căderea morală și profesională pentru a conduce Camera Deputaților și a deține înalta demnitate de al treilea om în stat. Dacă ar avea un dram de demnitate, și-ar scrie urgent demisia.

Noi, liberalii, nu vom permite niciodată că statutul de stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil al României să reprezinte un subiect de troc politic. Astăzi, la presiunea parlamentarilor PNL, Senatul (Camera decizională în acest caz) a respins proiectul aberant privind autonomia Ținutului Secuiesc.”