Dănuț Bica: ”Se instituie taxa pe veniturile de pensii și indemnizații pentru limita de vârstă”

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat astăzi impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%.

Au fost 307 voturi pentru și un vot împotrivă. Legea urmează să meargă  la promulgare la președintele Klaus Iohannis.


Conform actului normativ pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, vor fi impozitate cu 85% dacă sunt mai mari de 7.000 de lei și cu 10% cele cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei. 

”Persoanele fizice care realizează venituri din pensii și/sau indemnizații pentru limită de vârstă, primite în baza unor legi/statute speciale, sunt obligate la plata taxei pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limita de vârstă, denumită în continuare taxă, cu respectarea principiului contributivității.
Taxa este datorată numai în situația în care venitul lunar din pensie și/sau indemnizație pentru limita de vârstă, de la unul sau mai mulți plătitori, după caz, din care se deduce impozitul pe venit aferent, este mai mare decât suma netaxabilă de 7.000 lei, lunar. În situația în care, ca urmare a aplicării principiului contributivității, cuantumul pensiei din sistemul public depășește plafonul de 7.000 lei, suma netaxabilă reprezintă niveul cuantumului rezultat din aplicarea principiului contributivității”, scrie în lege adoptată.

 

Astfel, sunt  impozitate pensiile speciale primite de: Curtea de Conturi, CCR, magistrații și personalul auxiliar din instanțe, funcționarii publici parlamentari, parlamentari, personalul aeronautiv civil navigant profesionist, corpul diplomatic și consular, militarii, aleșii locali, foști președinți ai statului.


Pragurile sunt următoarele:


- Impozitare de 0% pentru pensii speciale de până la 2.000 de lei
 
- Impozitare de 10% pentru pensii speciale între 2.001 și 7.000 de lei

- Impozitare de 85% pentru pensii speciale care depășesc pragul de 7.001 de lei