Dănuț Bica: România a făcut pași modești către un mediu curat

Senatorul Dănuț Bica a atins în şedinţa Senatului din 24 martie un subiect sensibil, și anume problema poluării și pașii modești făcuți de țara noastră în această direcție.

”Până nu demult, majoritatea decidenților politici, inclusiv cei din statele dezvoltate, au tratat marginal problemele de mediu, precum și efectele nocive pe care poluarea aerului, apei și solului le are asupra sănătății populației. Din păcate, în ultimii doi ani, potrivit evaluărilor realizate de Organizația Mondială a Sănătății, poluarea a urcat în topul cauzelor deceselor. Astfel, numai în anul 2019, aproximativ 6,7 milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza poluării, din care circa jumătate de milion au fost copii. Chiar și la nivelul Uniunii Europene, spațiul pe care îl considerăm dezvoltat și cu politici bine structurate pentru protecția mediului, unul din opt decese este provocat de poluare.
Din păcate, România a făcut în ultimii ani puține progrese în privința reducerii poluării apei, aerului și solului, în prezervarea fondului forestier și în implementarea principiilor economiei circulare. Chiar dacă majoritatea statelor din Uniunea Europeană înregistrează restanțe în punerea în practică a politicilor de mediu, țara noastră este încă departe de conformarea la multe dintre exigențele minimale în acest domeniu. Știm cu toții că terenurile din proximitatea localităților au devenit spațiul predilect pentru depozitarea ilegală a gunoiului sau pentru incinerarea deșeurilor. Apa freatică este tot mai poluată, în condițiile în care o mare parte dintre români continuă să utilizeze ca sursă de apă potabilă fântânile. Terenurile agricole sunt tot mai puternic afectate de poluarea chimică, concentrațiile admisibile pentru diverse substanțe fiind depășite pe suprafețe care se extind de la un an la altul.
Totuși, ca urmare a eforturilor depuse de Guvernul PNL în anul 2020, începând din 31 ianuarie 2021 a devenit operațional SUMAL 2.0, cel mai important sistem informațional integrat de urmărire a materialului lemnos. Implementarea acestuia descurajează tăierile ilegale de păduri și aduce beneficii multiple pentru întreg sectorul silvic. Această realizare trebuie susținută urgent de implementarea unui amplu program de împăduriri la nivel național. De asemenea, în primele luni ale acestui an echipele mixte ale Gărzii Naționale de Mediu și Poliției Române au înregistrat reale succese în depistarea și sancționarea transporturilor ilegale de deșeuri. Aceste acțiuni înregistrate la București sau la Constanța trebuie extinse la nivelul întregii țări, astfel încât niciun teren viran să nu mai fie considerat groapă de gunoi. Totodată, autoritățile statului român care au competențe în domeniu trebuie să facă tranziția de la simpla monitorizare a calității aerului, apei și solului la identificarea și eliminarea cauzelor poluării 
acestora.
Edificarea României curate depinde de fiecare dintre noi. În plus, urmează o perioadă favorabilă pentru investițiile de mediu, în condițiile în care Comisia Europeană oferă oportunități de finanțare deosebite pentru tranziția către o societate verde. Depinde de noi dacă vom ști, atât la nivelul guvernamental, cât și al autorităților locale, să fructificăm aceste resurse. Să nu uităm că unul dintre indicatorii care descriu calitatea vieții este cel ce se referă la calitatea condițiilor de mediu.”, spune Dănuț Bica.