Dănuț Bica: Proiect de ordonanță de urgență prin care se reglementează eșalonarea la plată

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat un proiect de ordonanță de urgență prin care se reglementează eșalonarea la plată, în forma simplificată, a obligațiilor bugetare neachitate în urma crizei COVID-19. Facilitatea se acordă pe o perioadă de 12 luni, pentru obligațiile bugetare acumulate de la data intrării în starea de urgență (16 martie), cu condiția ca debitorii să nu fi înregistrat obligații fiscale restante dinainte de starea de urgență.

CITEȘTE ȘI ... Cum a schimbat o investiţie a lui Benone Lazăr configuraţia autostrăzii Sibiu-Piteşti

Eșalonarea se va acorda în termen de cel mult 5 zile, pe baza unei cereri la care se anexează propunerea de grafic, fără a fi necesară constituirea de garanții.

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîţu: “Principala preocupare a Guvernului, după sănătatea populației, o reprezintă repornirea economiei și evitarea unei recesiuni prelungite. De aceea, sprijinim mediul de afaceri prin menținerea lichidităților financiare și susținerea activității.
Tot în aceeaşi ordonanță de urgență vom avea scutirea de impozit specific pentru sectorul HORECA care se va prelungi până la finalul anului. Sectorul a avut deja o scutire de la plata impozitului specific pe o perioadă de 150 de zile. Vom face această scutire până la finalul anului.”.

Cererile de eșalonare vor putea fi depuse până la data de 15 decembrie, inclusiv, pentru toate obligațiile bugetare acumulate începând cu 16 martie până la data depunerii cererii. Firmele care beneficiază de eșalonarea la plată a debitele bugetare restante vor avea obligația să achite la zi toate taxele și impozitele care se vor naște și datora după primirea eșalonării.
O cerință pentru firmele care vor primi eșalonarea pentru 12 luni este să nu se regăsească în vreuna dintre procedurile de insolvență.