Dănuț Bica - Măsuri întreprinse de Guvern pentru combaterea epidemiei cu noul coronavirus

Deputatul PNL, Dănuț Bica, a postat, în această dimineață, un mesaj pe pagina sa de socializare în care face o trecere în revistă a ultimelor măsuri întreprinse de Guvern pentru combaterea epidemiei cu noul coronavirus.

Măsuri întreprinse de Guvern pentru combaterea epidemiei cu noul coronavirus:

Am luat rapid primele măsuri

ℹ️ Pe data de 4 februarie, cu o zi ȋnainte de a fi demis prin moţiune de cenzură, Guvernul Ludovic Orban a emis o ordonanță de urgență pentru refacerea stocurilor de rezervă, care fuseseră lăsate necompletate, ȋn mod ilegal, de guvernele anterioare. Ordonanţa prevedea alocarea a 220 milioane lei pentru achiziția de echipament și materiale sanitare în regim de urgență, pentru pregătirea sistemului sanitar pentru lupta ȋmpotriva infecțiilor cu coronavirus.
ℹ️ România a impus rapid restricții de circulație, izolare şi carantină pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. Acestea au fost impuse în momentul în care România înregistra doar 4 cazuri de infectare. Prin comparaţie, Italia a impus astfel de restricții abia în momentul în care înregistra 800 de cazuri, Spania la 200 de cazuri, iar Franța la 175.
ℹ️ Am luat rapid decizia de a ȋnchide şcolile şi prin asta am evitat răspândirea infecţiei ȋn rândul milioanelor de elevi pe care ȋi are România. Guvernul României a fost al doilea Guvern din Europa, după cel al Italiei, care a luat decizia de a ȋnchide şcolile. Italia a ȋnchis şcolile pe 4 martie când aveau 3089 de cazuri, iar România le-a ȋnchis pe 11 martie, când aveam ȋn ţară 47 de persoane infectate cu COVID-19. Prin comparaţie, Germania şi Franţa au ȋnchis şcolile pe 16 martie când aveau 7272 de cazuri, respectiv 6633 de cazuri, iar Marea Britanie a decis ȋnchiderea şcolilor pe 20 martie când aveau un număr de 3983 de cazuri.
ℹ️ Pe 11 martie Ministerul Sănătăţii a interzis exportul medicamentelor si a tuturor produselor sanitare care au legatura cu prevenirea, diagnosticarea si tratamentul pentru COVID-19.
ℹ️ România a avut o evoluţie lentă a ȋmbolnăvirilor datorită anchetelor epidemiologice extinse şi a măsurilor de izolare impuse contactelor directe ale celor ȋmbolnăviţi. De la primul caz al unui cetăţean confirmat cu coronavirus ȋn România, pe data de 26 februarie şi până pe data de 11 martie, toate cazurile au provenit din afara ţării sau din contacţi direcţi ai celor bolnavi. Primul caz de răspândire comunitară a fost identificat pe data de 11 martie, aplicându-se aceleaşi proceduri privind anchetele epidemiologice şi izolarea persoanelor expuse.
ℹ️ Serviciile medicale și medicamentele necesare pentru tratarea cazurilor cu COVID 19 se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgență. Asigurarea serviciilor atât pentru cei care au asigurare medicală, cât și pentru cei care nu au asigurare, este menită să diminueze riscul răspândirii infecției.

Achiziţia echipamentelor necesare, ȋn regim de urgenţă

ℹ️ Pe data de 16 martie, preşedintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgenţă ȋn România, iar această situaţie a permis iniţierea mai multor proceduri de achiziţie de echipament medical ȋn regim de urgenţă. În paralel cu măsurile de prevenţie prin izolare şi carantinare a potenţialilor bolnavi, Guvernul a demarat achiziţii ȋn regim de urgenţă prin Compania Naţională UNIFARM şi prin Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC).
ℹ️ În condiţiile unei penurii globale de echipamente sanitare, România a reuşit achiziţionarea a peste 90 de tone de echipamente sanitare, cea mai mare parte dintre acestea provenind din Coreea de Sud.
ℹ️ Prin intermediul Forţelor Aeriene Române, au ajuns în țară 200.000 combinezoane achiziționate din Corea de Sud, 80.000 măști FFP2/FFP3 achiziționate din Germania şi 100.000 Măști FFP2/FFP3 achiziționate din Turcia. Alte un milion de măşti de protecţie şi 30.000 de combinezoane au ajuns pe 19 martie, în ţară, prin intermediul UNIFARM.
ℹ️ Tot prin Compania UNIFARM am încheiat un contract cadru cu un producător din Coreea de Sud pentru achiziția unui număr de 2 000 000 teste de diagnostic molecular ( Real Time PCR). Prima tranşă de 200.000 de teste este aşteptată să ajungă ȋn ţară ȋn zilele următoare.
ℹ️ Capacitatea de testare a României la ȋnceputul acestei crizei sanitare era foarte redusă, România având doar 3 centre de testare Real Time PCR, iar astăzi avem 37 de centre validate şi achiziţionăm ȋn continuare aparate de testare Real Time PCR, ȋn paralel cu instruirea şi mărirea echipelor de profesionişti care să le folosească.

Producem ȋn România

ℹ️ Cercetătorii științifici militari au făcut recepția primului lot de 15 de izolete de concepție și producție 100% românească. Avem ȋn acest moment o capacitate de producţie de 30 de izolete pe săptămână.
ℹ️ Am ȋnceput producția locală de măști de protecție FFP2, cu o capacitate de producţie de 150.000 de măşti ȋn prezent, capacitate care va creşte la 650.000 din data de 15 aprilie când vor intra ȋn funcţiune două noi linii de producţie ale companiei Romarm. De asemenea, o companie românească ȋncepe producţia a câte 1.000 de combinezoane de protecţie pe zi.
ℹ️ Producem la Oltchim Râmnicu Vâlcea şi Oneşti hipoclorit de sodiu, ingredientul ce stă la baza dezinfectanților necesari în lupta împotriva COVID-19.
ℹ️ Farmec Cluj, cel mai mare producător de cosmetice din România, a primit de la Ministerului Sănătăţii aprobare pentru deschiderea unei linii de producţie de biocide la Cluj.

Asigurăm, ȋn regim de urgenţă, resursele necesare

ℹ️ Am suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu 350 de milioane de lei din Fondul de Rezervă bugetară şi am alocat 42 de milioane de lei pentru susţinerea centrelor de carantină prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică. De asemenea bugetul MAI a fost suplimentat cu 100 de milioane de lei pentru susţinerea Poliţiei, a Poliţiei de frontieră, a Departamentului pentru situaţii de urgenţă şi a Jandarmeriei.
ℹ️ Alţi 350 de milioane de euro din fonduri europene vor fi folosiți pentru achiziționarea de teste pentru depistarea COVID-10, aparatură de ventilare mecanică şi alte echipamente necesare.
ℹ️ Am deblocat angajările ȋn spitale și centre medicale pentru a putea fi angajaţi medici și personal auxiliar atât de necesar în această perioadă.
ℹ️ Am construit prin MAPN două spitale mobile ROL II, unul ȋn curtea Institutului Ana Aslan, iar cel de-al doilea ȋn Constanţa, unde va funcționa ca secție externă a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central.

Economie

ℹ️ Întregul pachet de măsuri de sprijin pentru angajații și companiile afectate de pandemia COVID-19 beneficiază de o alocare bugetară de 30 de miliarde de lei, iar impactul economic este estimat la aproximativ 100 de miliarde de lei.
ℹ️ Firmele românești, inclusiv microintreprinderile, care plătesc anticipat impozitul pe profit, vor beneficia de o bonificație de 5% sau 10%. Marii contribuabili vor avea o bonificaţie de 5%, în timp ce contribuabilii mici şi mijlocii vor beneficia de o reducere a impozitului datorat cu 10%.
ℹ️ Guvernul a amânat termenul de plată pentru impozitele pe clădiri, pe teren, pe mijloace de transport, de la 31 martie până la 30 iunie 2020.
ℹ️ Am accelerat rambursarea de TVA în valoare de 9 miliarde de lei, pentru ca acești bani să ajungă cât mai repede în economie.
ℹ️ Am dat ordonanța de urgență 29/2020 prin care firmele vor putea obține credite bancare de investiții și capital de lucru, cu garanții de stat și fără dobânzi suportate de întreprinderi. Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat este de 10 milioane de lei per beneficiar.
ℹ️ Ministerul Finanțelor subvenționează dobânzile aferente liniilor de credit pentru capital de lucru și pentru investiții în proporție de 100%, adică dobânda va fi zero pentru beneficiar. Perioada subvenționării dobânzii poate dura până la 31 martie 2021.
ℹ️ Românii afectați de criza economică generată de COVID-19 pot amâna plata ratelor bancare cu 9 luni. NU SE VA PLĂTI DOBÂNDĂ LA DOBÂNDĂ. Contractele de leasing vor putea beneficia și ele de amânare la plată.
ℹ️ Guvernul va plăti șomajul tehnic acordat pentru angajații firmelor care au fost afectate de criza de coronavirus, dar și celor care obţin venituri ca PFA sau din drepturi de autor, angajații cluburilor sportive sau angajații ONG-urilor. Indemnizațiile de șomaj tehnic sunt în valoare de minimum 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie.
ℹ️ Din planul de ajutor economic de 37 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană, am obţinut 3,1 miliarde de euro, a patra cea mai mare sumă acordată unui stat membru pentru lupta împotriva consecințelor socio-economice asociate pandemiei cu noul coronavirus.

Răspundere
ℹ️ Am majorat pedepsele pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Cine nu respectă carantina şi pune în pericol sănătatea semenilor riscă un dosar penal.
ℹ️ Dacă un cetățean revine dintr-o țară cu un număr mare de cazuri de coronavirus trebuie să completeze o declarație și să intre în carantină sau izolare. În cazul în care comite un fals și ascunde adevărul, atunci poate fi sancționat cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
ℹ️Nerespectarea carantinei se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi se aplică carantina instituţionalizată cu suportarea costurilor de către persoana care a ȋncălcat carantina.
ℹ️Transmiterea unei boli contagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Pedeapsa poate ajunge până la 15 ani de închisoare dacă se ajunge la moartea uneia sau mai multor persoane.