Dănuț Bica: În 2020 vor fi recepționați 315 km de autostrăzi, drumuri expres, variante ocolitoare și DN

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, a declarat, că, în 2020, vor fi recepționați 315 km de autostrăzi, drumuri expres, variante ocolitoare și drumuri naționale.

Lucian Bode: ” Am reușit, în acest an, să menținem șantierele deschise, am deschis unele noi, am revitalizat și accelerat proiecte esențiale peste care s-a așternut praful în sertarele companiilor în timpul guvernărilor PSD.
Valoarea investițiilor la 10 luni se ridică la 5,3 mld lei din care 4,2 mld. fonduri europene nerambursabile.

 


În sectorul rutier


Până în luna noiembrie 2020, au fost emise ordine de începere a lucrărilor pentru noi obiective: aprox. 131 km de autostradă, drum expres, variante ocolitoare și drumuri naționale în valoare de aproximativ 2,9 mld. lei. Până la finalul anului 2020, se va lucra pe încă 180 de km de rețea de drumuri (dintre care 45 km de autostradă), în plus față de momentul noiembrie 2019. Valoarea totală a lucrărilor este de aproximativ 4 miliare de lei.

De când am preluat guvernarea, au fost dați în trafic 46 de km de autostradă. Dintre aceștia, 21 de km au fost preluați din categoria „muzeu în aer liber” , lotul 3 din Lugoj-Deva.
Până la finalul anului ne propunem să recepționăm încă 43 de km de autostradă (Sebeș-Turda lot 1, Sector Râșnov – Cristian, VO Bacău partea de profil de autostradă 16 km) și 172 de km de VO -uri și DN-uri.
Astfel, în total vor fi recepționați în anul 2020, 315 km de autostrăzi, drumuri expres, variante ocolitoare și drumuri naționale.

În ceea ce priveşte proiectul autostrăzii Sibiu - Piteşti, se lucrează în prezent pe segmentul Sibiu - Boiţa, primul lot, cu un progres fizic de aproape 30%. A fost semnat contractul pentru secţiunea 5, Curtea de Argeş-Piteşti, 30 km, secţiunea 4, între Tigveni şi Curtea de Argeş, este în curs de atribuire.
În ceea ce priveşte Autostrada Transilvania, în 2019 se lucra timid pe două din cele zece loturi, Iernut-Cheţani şi Biharia-Borş. Astăzi avem 26,3 km din Autostrada Transilvania daţi în trafic, avem 110 km în execuţie şi mai avem două tronsoane pentru care sunt demarate procedurile de achiziţie publică pentru proiectare şi execuţie.
Pentru Autostrada Braşov - Bacău (A13), pe 22 mai a fost semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic de execuţie.
În privința Autostrăzii A8, imediat ce am preluat guvernarea am anulat parteriantul public-privat. Astăzi pe tronsonul Târgu Mureş - Ditrău - Tg Neamţ - avem perspectiva ca la mijlocul anului viitor să finalizăm documentaţia pentru cei 211 km. Pentru podul de la Ungheni, s-a depus notificarea privind solicitarea de emitere a acordului de mediu în 31 iulie, ulterior vom emite HG pentru aprobarea indicatorilor tehnico - economici undeva la sfârşitul acestui an
.

 

 

 

În sectorul feroviar


Am închis coridorul IV feroviar Rin-Dunăre prin semnarea celor 3 contracte de execuție aferente subsecțiunilor din secțiunea Brașov-Sighișoara și semnarea contractului pentru realizarea SF-ului pentru tronsonul Predeal-Brașov. Contracte in valoare de aprox. 1,1 mld euro.
De asemenea, am revitalizat proiectele feroviare din Zona metropolitană a Bucureștiului. Primul pachet de proiecte va fi finalizat în luna decembrie - conexiunea feroviară între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni:
Modernizarea liniei de cale ferată București Nord – Aeroportul Internațional Henri Coandă București, cu cele 2 obiective în valoare totală de 463 de mil lei.
Cea mai mare realizare a Metrorex din ultimii ani rămâne punerea în funcțiune a metroului Drumul Taberei-Eroilor în lungime de 6,9 km cu 10 staţii și 1 depou. Un proiect finanțat din fonduri europene în valoare de 3,22 miliarde de lei.”