Dănuț Bica despre impozitarea pensiilor speciale: „Banii vor merge în lupta anti-COVID!”

Dănuț Bica despre impozitarea pensiilor speciale: „Banii vor merge în lupta anti-COVID!”

Miercuri, 1 aprilie, parlamentarii PNL au depus un proiect privind impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% și până la 95%, banii urmând să fie direcționați spre nevoile medicale actuale.

Deputatul PNL, Dănuț Bica a precizat că PNL a optat pentru impozitarea progresivă, motivată de starea de urgență, pentru a nu intra în conflict constituțional cu o eventuală decizie a CCR, care ar interzice eliminarea totală a acestui tip de privilegii.

„Legea inițiată de senatorii și deputații PNL și adoptată de Parlament în data de 28 ianuarie 2020 referitoare la desființarea pensiilor speciale a fost atacată de judecătorii Curții Constituționale și de Avocatul Poporului. Din acest motiv am fost obligați să apelăm, deocamdată, la metoda impozitării progresive”, a precizat deputatul PNL, Dănuț Bica.
 

Economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge pentru achiziționarea de aparatură medicală, echipamente și materiale sanitare, dar și pentru stimularea financiară a personalului aflat în prima linie a războiului cu epidemia de coronavirus, medici, asistenți, polițiști, armata, jandarmi, pompieri, ambulanțieri, biologi și bio-chimiști, personal de triaj, de la IGSU sau funcționari ai serviciilor sociale din primării, care asigură alimentele și medicamentele necesare la domiciliu pentru vârstnici.

În proiect se arată că în categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive se află parlamentarii și funcționarii parlamentari; magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR, funcționarii Curtii de conturi; Avocatul poporului; personalul navigant; personalul diplomatic. Polițiștii, militarii și beneficiarii pensiilor militare nu intră în această categorie.