Dănuț Bica despre campania de vaccinare: „Numai așa putem grăbi revenirea la normalitate”

Senatorul Dănuț Bica a vorbit în şedinţa Senatului din 14 aprilie despre faptul că este absolut necesar să fim cu toții conștienți că revenirea la normalitate în vara care urmează depinde în mod direct de succesul campaniei de vaccinare și de dorința românilor de a se vaccina. 

De asemenea îndeamnă la responsabilitate, în special de Sfintelor Sărbători de Paște, când trebuie sa respectăm restricțiile impuse:

„Să ne bucurăm în pace și cu responsabilitate de Învierea Domnului, fără a lăsa garda jos în fața acestui inamic nevăzut.”

Dănuț Bica subliniează faptul că data de 1 iunie 2021 ar putea fi momentul de întoarcere la normalitatea mult așteptată de toți, dar numai dacă toată populația va contribui la acest lucru:

„Dacă vom contribui cu toții la succesul campaniei de vaccinare, pentru România 1 iunie 2021 poate reprezenta data la care va demara întoarcerea la normalitatea mult așteptată”


Declaraţia politică prezentată în şedinţa Senatului din 14 aprilie 2021 este următoarea: 

„Stimate domnule Președinte de ședință,
Doamnelor și domnilor senatori,
Cu resurse puține, cu un sistem sanitar marcat de profunde lipsuri și deficiențe, fără stocuri de materiale sanitare de urgență și cu o situație financiară a țării deosebit de grea, România, sub guvernarea PNL, a reușit în anul 2020 să traverseze primele două valuri ale pandemiei de COVID-19 mult mai bine decât s-a întâmplat în numeroase state dezvoltate din Uniunea Europeană sau de pe alte continente. În plus, pe lângă protejarea vieții și a sănătății românilor, Guvernul liberal a reușit să sprijine agenții economici aflați în dificultate, să protejeze peste 1,4 milioane de locuri de muncă aflate în pericol, făcând astfel ca economia noastră să prezinte una dintre cele mai mici contracții din zona comunitară. Numai anul trecut, efortul financiar pentru gestionarea crizei a depășit 7% din PIB, iar anul acesta susținerea sistemului sanitar și a campaniei de vaccinare, măsurile de sprijin pentru economie și valoarea record a investițiilor publice, cumulate, vor depăși 9% din PIB.

Din păcate, în anul 2021, cel de al treilea val al pandemiei a produs din nou multă suferință românilor, precum și o mare presiune asupra sistemului sanitar. Cu toate acestea, Guvernul a răspuns rapid și eficient, nu a închis țara, ci a acționat punctual, iar situația a intrat deja în faza de platou în ceea ce privește numărul cazurilor noi.
Partenerul principal al Guvernului în lupta cu pandemia a fost populația României, care s-a comportat foarte bine în această perioadă de grele încercări. Majoritatea cetățenilor au respectat cu strictețe măsurile impuse de autorități, motiv pentru care țara noastră nu a ajuns în situații critice, așa cum s-a întâmplat în alte state ale lumii. Cu toate acestea, românii își doresc tot mai puternic să revenim la normalitate: o normalitate socială, care să însemne reluarea activităților cotidiene, și o normalitate economică, care să însemne eliminarea restricțiilor pentru unele sectoare de activitate.

Toate statele europene își fac planuri pentru eliminarea treptată a restricțiilor. Și România, prin vocea premierului Florin Cîțu, și-a definit un astfel de obiectiv care să demareze începând cu data de 1 iunie. Ca un prim pas în direcția revenirii la normalitate, Guvernul a dispus relaxarea unor restricții în preajma Sfintelor Sărbători de Paște, dar este de dorit ca și noi, cetățenii, să înțelegem că trebuie să ne bucurăm în pace și cu responsabilitate de Învierea Domnului, fără a lăsa garda jos în fața acestui inamic nevăzut.

De asemenea, este absolut necesar să fim cu toții conștienți că revenirea la normalitate în vara care urmează depinde în mod direct de succesul campaniei de vaccinare și de dorința românilor de a se vaccina. În momentul de față, România se îndreaptă cu pași repezi către cifra de 2,5 milioane de persoane care au fost vaccinate cu una sau două doze de vaccin și de cifra de 3,8 milioane de doze administrate. În condițiile în care ritmul vaccinării crește de la o zi la alta, la 1 iunie am putea ajunge la 5 milioane de persoane imunizate, reprezentând 35% din populația adultă a țării, iar la 31 iulie am putea atinge procentul critic de 70% din populație imunizată, adică 10 milioane de persoane. Așadar, tot efortul uriaș pe care l-au făcut românii în ultimul an ar putea să fie răsplătit începând de la 1 iunie, dacă vom înțelege cu toții necesitatea și urgența vaccinării. Mulți dintre semenii noștri nu ar mai trece prin coșmarul îmbolnăvirii și toți ne-am putea bucura de o vară normală și de vacanțe ca altădată.

În acest context, consider că este datoria fiecăruia dintre noi ca atunci când mergem în circumscripțiile electorale să fim mesagerii întoarcerii la normalitate, să combatem teoriile conspiraționiste și știrile false, să discutăm cu oamenii și să îi îndemnăm să se vaccineze. Numai așa putem reduce numărul de îmbolnăviri și suferințele celor din jurul nostru. Numai așa putem grăbi revenirea la normalitate”, precizează Dănuț Bica.