Daniel Constantin: „Nu am venit în Argeș, m-am întors acasă”

Mai mult decât oricând, listele pentru Parlament cu care partidele vin în fața cetățenilor aduc, dincolo de „clienții” obișnuiți, și oameni noi. Unii dintre ei, aflați pe locuri eligibile, pot fi trecuți direct la categoria „câștiguri” pentru județ. Alții... nu. Tot mai mult decât oricând, luptele care s-au dat pentru aceste liste au fost crâncene. În numele unui loc în Parlament s-au decapitat filiale, s-au făcut importuri, s-a trădat, s-a mințit. În egală măsură, au fost partide care au căutat să aducă pe listă oameni credibili, cu o experiență profesională solidă. Ne propunem ca în numărul acesta și în cele care vor urma să vă aducem în față câteva dintre numele care vor împrospăta listele partidelor în mandatul 2020-2024. Unii au mai fost parlamentari, alții se află în fața primei încercări de acest gen. 

CITEȘTE ȘI ... Narcis Mircescu: „Vom obține 3 mandate de parlamentar în Argeș”

Un amplu proiect de debirocratizare, deblocarea fondurilor europene, atragerea de investiții și noi programe pentru agricultori - acesta este programul pe care Daniel Constantin, candidat PNL la Camera Deputaților, îl propune alegătorilor din Argeș. Împreună cu colegii săi, el este convins că va reuși să îi  convingă pe argeșeni că liberalii reprezintă schimbarea în bine de care România are mare nevoie. Fost vicepremier și ministru al Agriculturii, Daniel Constantin spune că își va folosi experiența acumulată pentru a ajuta la inițierea sau deblocarea unor proiecte de infrastructură de care comunitățile locale au mare nevoie.

„Nu am venit în Argeș, m-am întors acasă.” – le transmite indirect Daniel Constantin liberalilor deranjați că a fost impus pe lista județului.

În fapt, impunerea sa reprezintă plata unei datorii morale a liderului Ludovic Orban, în schimbul ajungerii și menținerii PNL la guvernare. În egală măsură, Daniel Constantin spune că a venit în Argeș cu un plan pe termen lung și pentru filiala PNL Argeș, semn că își dorește să se implice și în viața partidului. 

 

 

 „Îmi doresc să construim și să consolidăm poziția dreptei în administrația locală”


 Ați venit să candidați în Argeș. Cu ce gânduri?


- În primul rând, așa cum știți, sunt argeșean. Nu am venit, ci m-am întors acasă. M-am născut, am crescut și am învățat în Pitești, prin urmare consider că e de datoria mea să pun umărul la dezvoltarea zonei. Gândurile mele cred că sunt cele pe care le are orice român care vede cât rău poate să facă incompetența în administrație: e obligatoriu ca politicienii care nu au făcut nimic pentru comunitățile lor să plece. S-au întâmplat multe lucruri rele sub conducerea de stânga în ultimii ani și lipsa investițiilor publice sau a proiectelor din fonduri europene se vede cu ochiul liber.
Am venit aici cu un plan pe termen lung atât pentru filiala PNL Argeș, cât și pentru dezvoltarea județului. La nivel politic, îmi doresc să construim și să consolidăm poziția dreptei în administrația locală astfel încât la alegerile din 2024 să fim soluția de profesioniști pentru administrația locală. 

 


 Ce planuri aveți pentru parlament, anul viitor? 


- Agricultura este domeniul în care eu am o expertiză solidă. Am învățat, am profesat și, acum, pot să spun că știu în amănunt ce probleme au fermierii. De-a lungul timpului, indiferent că am fost în parlament sau la Ministerul Agriculturii, am inițiat proiecte care au transformat din rădăcini agricultura românească. Am facut legea irigațiilor și legea cooperativelor, am participat la atragerea a 8 miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene. Nu în ultimul rând, am operat reducerea TVA la alimente, măsură de pe urma căreia beneficiază atât agricultorii, cât și fiecare român în parte. Multe din proiectele mele, adopate cu sprijnul Parlamentului, sunt acum implementare, iar acesta este pentru mine un motiv de mândrie. 
În scurt timp, în parteneriat cu Ministerul de Finanțe, vom lansa Agroinvest, un proiect prin care fermierii vor primi garanții de stat. Sunt convins că va fi un succes. 
Cea mai mare provocare pentru mine este lansarea unui proiect amplu de debirocratizare a României. Mulți oameni, printre care și colegii de partid, mă sprijină în acest demers, deoarece înțeleg că doar cu o schimbare profundă statul va deveni mai performant, iar calitatea vieții fiecărui român va crește. 
Din parlament, o să încerc să ajut aleșii locali să inițieze și să deruleze proiecte de extindere sau reabilitate a rețelelor de apă și de canalizare sau de refacere a infrastructurii rutiere. Județul Argeș are una dintre cele mai mari rețele de drum național din România, dar foarte multe tronsoane trebuie reabilitate.

 

 

 

 „Sunt convins că o să obținem un scor foarte bun la aceste alegeri”


 Cariera dumneavoastră politică v-a adus în PNL. Ați pierdut mult, dar ați și câștigat. Ați construit două partide pe care le-ați și pierdut. Ce s-a întâmplat?


- De fiecare dată a fost vorba de o alegere complicată, între principii și o construcție pentru care am muncit mult. Nu am nicio îndoială că am luat deciziile corecte, deși recunosc că regret doza de naivitate pe care am avut-o: dintotdeauna mi-a plăcut să văd ce este mai bun în oameni. Cert este că atunci când am simțit că Tăriceanu și guvernul din care am făcut parte nu au mai pus pe primul loc interesul românilor, promovând măsuri care erau în contradicție cu ceea ce gândeam, am ales să mă retrag și să fiu dat afară. Cred că principiile sunt cele mai importante în  politică, iar PNL – atât datorită istoriei bogate, cât și leadershipului actual – promovează acest lucru. De asemenea, am simțit că trebuie să fiu parte din schimbarea în bine. Sunt un om de dreapta și cred că doar cu politici de dreapta țara poate să meargă în direcția bună.

 


 Cum ați găsit filiala PNL Argeș?


- E o filială dinamică și serioasă, cu oameni bine pregătiți și care au puternice convingeri liberale. Cu mulți colegi am lucrat deja la proiecte importante, pe alții i-am cunoscut acum. Adunăm toate energiile să consolidăm organizația și să o facem una dintre cele mai performante din țară. Sunt convins că o să obținem un scor foarte bun la aceste alegeri și că ne vom putea pregăti pentru ceea ce va urma în viitor, deoarece administrația locală este de prea mult timp acaparată de stânga. Iar ineficiența ei se vede cu ochiul liber. De altfel, sunt sigur că avem tot ceea ce ne trebuie pentru a-i convinge pe argeșeni că PNL este soluția pentru România. 

 

 

 „Este nevoie de o analiză serioasă a lipsei de performanță administrativă”


 Argeșul este printre județele codașe în ceea ce privește accesarea fondurilor europene. Ce veți face dumneavoastră pentru a schimba această stare de fapt?


- Într-adevăr, județul Argeș stă dezastruos la atragerea fondurilor europene. De exemplu, din valoarea totală contractată, absorbția reală este de 3 la sută, în timp ce absorbția la nivelul țării este de 38%. Chiar nu pot să-mi explic situația, asta mai ales că știu cum au stat lucrurile în perioada în care am fost ministru al Agriculturii și parlamentar de Argeș. Doar pe PNDR, în perioada 2012-2015, au fost atrași aproape 78 de milioane de euro. Eu îmi propun, în primul rând, să facem tot posibilul pentru a debloca proiectele deja depuse. Apoi cred că este nevoie de o analiză serioasă a lipsei de performanță administrativă, care trebuie să se finalizeze cu niște sancțiuni dure. 

 


 Județul Argeș ocupă un loc bun în topul investițiile străine. Cum atragem și alți investitori în județ?


- Soldul investițiilor străine directe în județul Argeș se ridică la peste 1,4 miliarde de euro, ceea ce este, într-adevăr, o performanță. Trebuie aici însă recunoscut meritul uzinei Dacia. Groupe Renault a investit enorm aici, iar odată cu revitalizarea producției de autoturisme s-a dezvoltat și industria de componente auto. Totuși, loc de creștere este suficient, zone întregi din județ fiind lipsite de activitate economică. Știu ce trebuie făcut pentru a convinge investitorii de potențialul economic pe care îl are județul, așa că o să fie una dintre prioritățile mandatului meu să facilitez atragerea de investiții și crearea de noi locuri de muncă. Nu în ultimul rând, sunt convins că proiectul de debirocratizare despre care v-am vorbit va ajuta mediul economic din România, lucru care va deveni un argument serios în atragerea investitorilor străini.