Daniel Constantin: Argeșul figurează în PNRR cu desecarea canalului Căteasca-Teiu

Zona de agricultură este vitregită de PNRR, deși este o componentă importantă atât pe segmentul social, cât și pe cel economic. Argeșul este prins cu un singur proiect conexat la acest sector, respectiv desecarea pe tronsonul Căteasca-Teiu, ce are ca scop intervenția asupra canalelor de desecare și a stațiilor de pompare pentru evacuare, în vederea prevenirii și gestionării riscului de inundații în zona agricolă. Deputatul liberal Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, ne-a declarat că este foarte dezamăgit de situația de față, mai ales că în perioada mandatului său ca ministru al Agriculturii a făcut demersuri importante pentru realizarea sistemelor de irigații. 

 

 


 Agricultura este o ramură obligatorie în orice plan de dezvoltare


„Este o mare dezamăgire că nu avem finanțare pentru irigații și, mai mult, pentru că în PNRR nu avem finanțare pentru nimic pe zona de agricultură. De ce era necesar?! Agricultura este extrem de importantă din punct de vedere economic, dar și social. Să nu uităm că jumătate din populația României depinde direct sau indirect de agricultură. Trăiește în mediul rural. Agricultura împreună cu industria alimentară, din punct de vedere economic, au aproape 11% din PIB, deci e o ramură a economiei care nu trebuie să lipsească din niciun program de dezvoltare sau relansare, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii 30 de ani. De asta vă spun că e o mare dezamăgire. 
Punctual vorbind, în 2014-2015, când am fost ministru, am venit cu un program amplu de dezvoltare a sistemului de irigații. 435 mil. euro din fonduri europene, 1,06 miliarde euro de la bugetul de stat. Astea au fost proiectele mele! La nivel de fonduri externe, eforturile mele au constat în negocieri cu Comisia Europeană - o acțiune intensă derulată pe parcursul a 2 ani – ca să îi convingem să crească de șapte ori alocarea pe structura secundară, de la 60 milioane euro la 435 milioane euro. Acum, sigur că bugetul de stat nu suportă suficient. Intenția guvernului a fost bună, ca să mute parțial din programul de 1 miliard de euro de la bugetul de stat la bani europeni. Sunt convins că proiectele pe care le începusem în zona de irigații vor fi duse la bun sfârșit, dar sunt dezamăgit că am pierdut o oportunitate. Nu știu dacă se mai poate face ceva pe PNRR, pe a cărui temă am și discutat cu premierul Florin Cîțu, dar vor exista soluții de la bugetul de stat.”, a explicat deputatul Daniel Constantin.


În Argeș, sunt 3 sisteme de irigații, două dintre acestea fiind prinse de către Daniel Constantin în programul național din 2015. „Una este în faza finală, trebuie contractat și se va realiza, sper eu, rapid. Este vorba de Ștefănești-Leordeni. Şi cea de-a doua, care este mai mare, Căteasca-Teiu. Acolo, pe zona de irigații trebuie să găsim fonduri la bugetul de stat, iar pe desecare este singurul prins în PNRR. Singura finanțare disponibilă este pe desecări, din care o parte va merge pe Căteasca-Teiu. 

 

 


 În acest mandat încerc să vin cu cât mai multe proiecte care să vizeze debirocratizarea!


O altă misiune pe care Daniel Constantin și-a asumat-o ca parlamentar, încă din mandatele anterioare este debirocratizarea. Anul trecut, s-a adoptat legea inițiată de acesta care elimină din actele pe care trebuie să le prezinte fermierii ce solicită plăți directe. Acesta a fost doar un prim pas, deoarece demersurile sale personale sau în colaborare cu alți colegi sunt mult mai multe.

„În acest mandat încerc să vin cu cât mai multe proiecte care să vizeze debirocratizarea. Este o temă pe care o discut încă din noiembrie 2019 cu echipa care conducea guvernul la momentul respectiv, echipa Orban. Anumite aspecte s-au preluat în actele normative care țin de nivelul Executivului și altele le ducem acum la nivelul Parlamentului. 
Încă din 2018, am început să depun proiecte pe debirocratizare, dar nu e suficient. Aici este o muncă mult mai amplă care trebuie făcută. Legea care scutește peste 800.000 de fermieri de la depunerea documentelor pe care trebuiau să le obţină anual de la primării, Registrul Comerţului şi alte instituţii, pentru realizarea plăţilor directe mi-ar fi plăcut să fie funcțională de anul acesta, dar, din păcate, executivul nu a dat normele. Va fi însă funcțională începând cu anul de cerere viitor. E doar un exemplu. Există alte proiecte de legi pe care le-am depus, pe simplificarea interacțiunii între administrația publică locală sau centrală și cetățean, fie persoană fizică, fie juridică. Acesta își propune ca în momentul în care intră într-o instituție publică să nu mai fie plimbat la 10 ghișee și 3-4 etaje. Să se rezolve totul la un singur ghișeu! Un alt proiect vizează ca, în momentul în care un cetățean cere un aviz sau are o interacțiune cu statul, acea instituție să nu îl mai trimită la altele, ci să preia toate informațiile de care are nevoie din sistemul de stat. Aici vine în completare și PNRR-ul, care își propune să interconexeze bazele de date de la toate instituțiile din administrația publică. Asta ar face ca omul să nu mai piardă timp pe la ghișee și termene lungi pentru a i se acorda avizele. Acestea sunt doar câteva exemple, proiectele fiind mult mai multe!”, ne-a explicat deputatul Daniel Constantin.