DanBred vinde cele mai mari ferme de porci din Argeş

Consiliul Concurenţei a anunţat recent că analizează transferul celor mai mari ferme de porci din judeţul Argeş din portofoliul DanBred în cel al unei alte companii din Danemarca. Potrivit anunţului, Premium Porc Commercial SRL intenţionează să preia o fermă de reproducţie şi patru ferme de îngrăşare din Argeş, active ce aparţin societăţilor DanBred Argeș, Agroprod Benta Nicu, Agro Consulting Chiriac și Slobozia Food Production, toate cu sediul în comuna Slobozia, din sudul judeţului. 

CITEȘTE ȘI ... Programele Rabla au fost modificate


Afaceri de peste 18 milioane euro - dintr-o ogradă daneză în alta

 
Grupul Premium Porc, cu acţionariat româno-danez ca şi DanBred, este al doilea cel mai mare producător de carne de porc din România şi deţine zece ferme în judeţele Brăila, Braşov, Constanţa, Olt, Sibiu şi Vrancea. În 2019, grupul a avut o cifră de afaceri de peste 91 milioane euro şi 475 de angajaţi. Firmele argeşene pe care intenţionează să le achiziţioneze însumează aproape 150 de angajaţi, afaceri anuale de peste 18 milioane de euro şi un profit net total de aproximativ 5 milioane de euro, conform raportărilor celor mai recente, respectiv bilanţul pe 2019.


# DanBred Argeș - cifră de afaceri 48.481.987 lei, profit net 10.039.843 lei, salariaţi 106;
# Agroprod Benţa Nicu - cifră de afaceri 11.695.734 lei, profit net 5.434.121 lei, salariaţi 12;
# Agro Consulting Chiriac  - cifră de afaceri 23.740.279 lei, profit net 8.590.963 lei, salariaţi 16;
# Slobozia Food Production - cifră de afaceri 5.015.638 lei, profit net 194.510 lei, salariaţi 14.

CITEȘTE ȘI  ... Salariul mediu net crește la 3.323 în 2021


În 2019 şi 2020, trei dintre cle patru ferme DanBred din Slobozia au fost puternic afectate de pesta porcină, aproximativ 77.000 de porci fiind sacrificaţi şi incineraţi după ce au fost depistate focare ale virusului african în exploataţiile danezilor. Pentru pagubele provocate de pesta porcină, grupul de ferme DanBred a primit, în total, despăgubiri de peste 67,44 milioane lei din partea statului român.

CITEȘTE ȘI ... Apartamentele și casele se vor scumpi cu până la 15% în perioada următoare


 Cumpărătorul - anchetat de DNA pentru posibile despăgubiri ilegale


Tranzacţia vine într-o perioadă în care Premium Porc, compania care intenţionează să preia fermele DanBred din Argeş, face obiectul unei ample anchete DNA, în urma unei sesizări făcute de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Anterior, la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a fost depusă o sesizare ce consemna posibile încălcări ale legislaţiei sanitar-veterinare şi ale legislaţiei fiscale, făcând referire la încasarea ilegală de despăgubiri şi subvenţii de la bugetul de stat din cota ce revine României din fondurile UE, pentru eradicarea pestei porcine şi pentru bunăstarea animalelor.

Sursa: saptamanalul ancheta