Dan Manu, mesaj pentru Ziua Armatei Române!

Cu ocazia aniversării Zilei Armatei Române, președintele Consiliului Județean Argeș, Constantin Dan MANU, transmite un mesaj.

”În memoria eroilor ce și-au dat viața pentru Patrie, data de 25 octombrie a intrat în istorie și în conștiința românilor drept Ziua Armatei Române – moment de sărbătoare și de aducere aminte a eroilor neamului şi a veteranilor de război, cei care au continuat misiunea de apărare a țării chiar și dincolo de granițele României, contribuind decisiv la eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei.
Dintre aceștia, puțini sunt cei care au mai rămas mărturie vie a sacrificiilor și a vitejiei celor care și-au dat viața pentru libertatea noastră și a urmașilor noștri, a generațiilor care vor veni. 
Totodată, cadrele militare aflate departe de cei dragi, în alte părţi ale lumii, demonstrează, înainte de toate, prestigiul de care se bucură Armata Română, precum și determinarea noastră, ca popor român, de a ne respecta angajamentele şi de a lupta pentru promovarea şi apărarea intereselor de securitate ale României.
Tuturor acestora, astăzi, de Ziua Armatei Române, un pios omagiu şi veşnică recunoştinţă pentru modul în care şi-au făcut și își fac datoria faţă de patrie şi popor.
La mulți ani!”

 

 


 

 

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.


Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia, au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.
Eliberarea părții de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. ''Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre — menționa comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germano-maghiare''. 

Militarii români din teatrele de operații sărbătoresc această zi prin organizarea unor ceremonii militare și a unor activități culturale și sportive, la care vor fi invitați și parteneri din coalițiile multinaționale. 
Armata României participă cu efective la diverse misiuni internaționale de combatere a terorismului, de sprijinire a păcii sau umanitare. Majoritatea lor activează sub egida NATO, al cărei membru România este din 29 martie 2004.
Prima acțiune de luptă a Armatei României în afara granițelor naționale, de după Revoluția din 1989, a început la 8 martie 1996, alături de contingentele armatelor statelor membre NATO și partenere, în teatrul de operații din Bosnia-Herțegovina, cu Batalionul 96 Geniu. În anul 2000, Armata României și-a început participarea la misiunea NATO KFOR din provincia Kosovo, cu personal de stat-major și, ulterior, cu subunități specializate, de nivel de companie.
România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari, sub comanda Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate. Iulie 2003 a marcat începutul contribuției militare românești la Operațiunea ''Iraqi Freedom''. 
În ziua de 25 octombrie, sunt programate ceremonii militare de depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Patriei, din fața Universității Naționale de Apărare "Carol I", și la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol.