Dan Hodoș susţine bugetarea pe programe, pentru îmbunătățirea performanței administrației publice

Dan Hodoș, copreședinte USR PLUS și consilier local la Mioveni, critică lipsa viziunii strategice în alcătuirea bugetelor pe 2021. Acesta susține că viziunea edililor este în continuare una pe termen scurt, ceea ce nu poate duce la o dezvoltare sănătoasă a comunităților.

 

 

 „Mai este nevoie și de oameni bine pregătiți, care să realizeze  previzionarea și alcătuirea bugetară”


„Suntem în perioada în care orașele Argeșului își fac bugetele de funcționare și dezvoltare pentru anul 2021 și apar în discuție veșnicele probleme de «sistem». Mulți primari se vaită de lipsa banilor pentru investiții noi, dar mai ales pentru a le continua pe cele care sunt în derulare. Apare din nou lipsa viziunii și ignorarea planificării strategice care stabilește obiectivele prioritare ale comunității pe mai mulți ani. În plus, așa cum suntem noi, românii, trecem rapid dintr-o extremă într-alta și începem să promovăm «bugetare participativă» în orașele noastre, când noi nu suntem în stare să previzionăm un buget de dezvoltare pe mai mult de un an.”,  declară Dan Hodoș.

CITEȘTE ȘI  ... Olga Florăreasa - închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă


Potrivit acestuia, „bugetarea pe program ar permite întregii administrații publice să funcționeze într-un mod mult mai eficient. Există puține investiții publice sau reforme ale sistemului public care să se poată înfăptui într-un an calendaristic. Aceasta afectează negativ succesul acestor investiții și reforme. Din acest motiv, investițiile publice făcute prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală (cel mai mare program de investiții în infrastructură publică de la bugetul de stat de până acum) sunt în medie de trei ori mai mici decât investițiile  similare făcute prin intermediul programelor cu finanțare europeană (unde bugetarea se face pe program). 
Din multe puncte de vedere s-ar putea spune că bugetarea pe program este critică pentru reformarea întregii administrații publice din România.
Bugetarea pe programe este absolut necesară pentru îmbunătățirea performanței administrației publice, mai ales în ceea ce privește partea de investiții publice. Programele operaționale cu fonduri UE oferă o gamă largă de lecții folositoare. Foarte importantă în acest demers este însă și determinarea capacității de absorbție a diferitelor unități administrative (UAT). Banca Mondială a elaborat studiul „Modele de selecție pentru Programul Operațional Regional”, unde a fost inclus bugetul prudent care ar trebui alocat pentru investiții de capital de către consilii județene și municipii reședință de județ. 

CITEȘTE ȘI ... 42 de elevi - depistați cu COVID în ultima săptămână


Pentru a evita potențiale probleme cu acoperirea costurilor de operare și întreținere pentru noile proiecte de infrastructură, este prudent ca autoritățile publice să nu aloce mai mult de 30% din „non-earmarked revenues” (adică veniturile asupra carora nu au control total, cum ar fi cotele defalcate redirecționate din colectarea națională) pe o perioadă de programare pentru investiții de capital. În măsura în care acest plafon va fi depășit, este important ca investițiile de capital să fie generatoare de venit sau să presupună reabilitarea infrastructurii existente (ceea ce de cele mai multe ori reduce cheltuielile de operare și întreținere).”
Dincolo de toate aceste aspecte, copreşedintele USR PLUS susține că mai este nevoie și de „oameni bine pregătiți, care să realizeze previzionarea și alcătuirea bugetară, dar și coordonarea proiectelor și a programelor de invesții.”