Dan Hodoș: „Până la urmă, Alianța USR-PLUS poate câștiga și singură Primăria Piteștiului”

Alianța USR-PLUS ar putea câștiga și singură Primăria Pitești, chiar și într-un singur tur, spune Dan Hodoș. Liderul PLUS își dorește să candideze la Primăria Pitești și consideră că experiența sa administrativă va atârna foarte greu atunci când va avea loc desemnarea candidatului în interiorul alianței. Cum se văd lucrurile din barca USR-PLUS? Vă invit să aflați în interviul de mai jos!

Uite guvernul, nu e guvernul! Uite strategia, nu e strategia! Uite alegerile în două tururi, uite că... nu mai sunt! Nu v-au obosit toate acestea? 
- Ba da! Cu toții suntem obosiți de ping-pongul ăsta. Și nu e vorba doar de oboseală, că ar fi bine. E vorba de noi și de țară, că treaba trebuie să meargă înainte și cineva trebuie să și muncească. Eu încă nu sunt politician cu salariu, ca alții. Încă muncesc normal, ca toată lumea, și resimt instabilitatea socială și economică a schimbărilor de genul ăsta.

Ludovic Orban numește... „strategie” ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, doar că strategia asta, și nu trebuie să fii sociolog, a costat PNL multe puncte de popularitate. Va reuși USR-PLUS să catalizeze nemulțumirea justificată a societății civile sau românii se vor întoarce să se consoleze în brațele populiste ale PSD?
- Va reuși! Va reuși pentru că PLUS și USR practică o altfel de politică, una care pune la bază respectul față de cetățean și societate, având în vedere, așa cum ziceam, că majoritatea încă suntem oameni normali și resimțim direct efectele negative ale „jocurilor politice”.

Politicienii de la centru sunt foarte ocupați cu problemele ,,mari” ale țării, motiv pentru care desemnările din teritoriu au picat pe locul doi! Cu această nouă nebunie credeți că opoziția piteșteană va reuși până la momentul declanșării campaniei electorale să-și desemneze un candidat comun?
- E greu de spus asta, dar sper că așa se va întâmpla și că vom avea cu toții înțelepciunea de a găsi cea mai bună variantă, cea comună.

,,Sunt cel puțin la fel de bun ca Ionuț Moșteanu”


Ați readus în conștiința opiniei publice intenția de a candida la Primăria Pitești din partea PLUS. Cum merg negocierile cu colegul de Alianță, Ionuț Moșteanu? 
- Merg normal, ca orice negociere, în general. Chiar dacă suntem într-o competiție internă, avem puncte comune care pot susține finalizarea negocierilor cu o variantă mulțumitoare pentru toată lumea. Primăria Piteștiului are nevoie de politicieni, dar și de profesioniști. Poate avea un primar, dar și un City-Manager (Administrator Public), pentru a putea oferi servicii și administrație performantă cetățenilor.

De ce ați fi dumneavoastră un candidat mai bun decât colegul Moșteanu?
- Sunt cel puțin la fel de bun, pentru că eu cunosc mai bine administrație publică locală, Piteștiul și piteștenii. De câțiva ani m-am întors din București în Pitești și pot să spun că Piteștiul de weekend nu e același cu Piteștiul din timpul săptămânii. În plus, experiența intensă acumulată în cele două primării, Pitești și Alba Iulia (primării diametral opuse ca abordare și viziune), îmi folosește enorm acum. Suntem amândoi cunoscuți în Pitești, dar notorietatea nu e suficientă pentru a conduce o primărie. Greul începe abia după, când intri acolo, timp de 4 ani.

Aveți de gând să vă faceți și dumneavoastră un abonament la Digi24 pentru recuperarea diferenței de notorietate?
- Nu știu ce să răspund ... Dacă partidul o să-mi facă și mie un abonament, o să-l folosesc, bineînțeles! 

„Înclin mai mult pentru fuziune, dar nu sunt 100%”
Care mai este curentul în alianță cu privire la fuziunea celor două partide? Dumneavoastră ce alternativă îmbrățișați?
- Sincer vorbind, sunt păreri pro și contra în ambele partide. E motivul pentru care, atât PLUS, cât USR, au avut ședințe naționale de dezbatere. Cu toate aceastea, curentul „fuzionist” pare a fi majoritar, mai ales după venirea lui Moise Guran în Alianță. Oamenii ne vor împreună, puternici, iar acesta va fi, probabil, singurul lucru care va conta, în final. Cred că am răspuns și la întrebare, parțial: da, înclin mai mult pentru fuziune, dar nu sunt 100%.

Tehnic vorbind, cum va arăta raportul de reprezentare pe lista pentru consilii locale, consiliul județean și parlament? Vom avea o paritate între cele două partide?
- Cel mai probabil va fi paritate. PLUS susține, dincolo de un model rigid, un raport în funcție cu realitatea fiecărui caz în parte. Adică nu trebuie să aplicăm același model peste tot, pentru că nu toate filialele sunt dezvoltate la fel, urbanul nu semănă cu ruralul, iar Argeșul nu e acealași lucru cu Clujul. Deci, sunt cazuri care trebuie analizate particular.

Cât de pregătită este alianța în privința candidaturilor în celelalte localități?
- E în pregătiri intense. Am acoperit, deja, urbanul din județ, iar ruralul e parțial acoperit. Muncim și căutăm în continuare noi colegi dispuși să candideze pe listele Alianței, în așa fel încât, până la depunerea listelor pentru alegerile locale, să avem cât mai multe comune din județ acoperite.

Cel mai probabil vom avea alegeri locale într-un singur tur. În acest caz, cât de bine arată viitorul USR-PLUS în Argeș?
- Viitorul USR-PLUS, în orice situație, arată aproximativ la fel. Adică, USR PLUS merge înainte, într-un tur sau două tururi. E de datoria noastră să ne promovăm politica și să facem tot posibilul pentru a obține cât mai mult de la alegerile locale. Până la urmă, Alianța USR PLUS poate câștiga și singură Primăria Piteștiului. A demonstrat-o pe 26 mai 2019.

 

 


 

Preluare Săptămânalul Ancheta