Dan Hodoș: „Nu avem nevoie doar de digitalizare, ci și de securitate cibernetică în administrația publică”

Pentru cetățeanul de rând, digitalizarea administrației înseamnă mai puțin timp pierdut în interacțiunea cu statul, mai puțini nervi cauzați de birocrație, servicii publice mai eficiente și mai ieftine și, în general, o viață mai ușoară, de la obținerea unui simplu buletin de identitate până la deschiderea unei afaceri sau la plata impozitelor. Digitalizarea administrației înseamnă eficiență și transparență. Înseamnă arhivare electronică a documentelor care, odată digitalizate, pot fi căutate și accesate oricând și de oriunde. Digitalizarea administrației înseamnă de asemenea simplificarea procedurilor și eficiență - ceea ce scurtează drumul de la o nevoie a statului la o achizitie și lasă mult mai puțin loc pentru oamenii numiți politic să intervină în proces, făcând totodată tot procesul mult mai ușor de verificat. Pentru mulți dintre politicienii ajunși în funcții de conducere administrativă, digitalizarea încă este o limbă străină și preferă să o lase așa pentru că, în egală măsură, digitalizarea ar însemna să-și ia adio de la sistemul netransparent, complicat, întortocheat pe care ei îl cunosc foarte bine. Astăzi se vorbește despre importanța securității cibernetice. În Argeș, din păcate, nu prea avem ce securiza… 

 

 

„Digitalizarea administrației presupune, în mod obligatoriu, și securitate cibernetică”


„Una dintre cele mai mari probleme ale sistemelor utilizate acum în administrația locală și centrală este securitatea datelor și a sistemelor. Tot mai des se întâmplă ca instituții și companii să fie ținta atacurilor cibernentice, iar România stă foarte prost la capitolul protecție informatică. În același timp, suntem în momentul în care, irevesibil, trebuie să digitalizăm funcționarea administrației, instituțiilor publice sau a companiilor de stat. E un moment T0 important în care trebuie să rezolvăm problema în totalitate, pentru că digitalizarea administrației presupune, în mod obligatoriu, și securitate cibernetică.”, avertizează copreședintele USR PLUS, Dan Hodoș. 


Potrivit acestuia, transformarea digitală a economiei şi societăţii româneşti, acolo unde a avut loc, trebuie dublată și de securitate cibernetică, altfel riscurile la care se supun entitățile neprotejate sunt extrem de mari.


„Spaţiul cibernetic se caracterizează prin lipsa frontierelor, dinamism şi anonimat, generând deopotrivă oportunităţi de dezvoltare a societăţii informaţionale bazate pe cunoaştere, dar şi riscuri la adresa funcţionării acesteia (la nivel individual, instituțional, statal şi chiar cu manifestare transfrontalieră). Așadar, transformarea digitală a economiei şi societăţii româneşti, realizată prin guvernarea electronică la nivelul administraţiei publice din România, prin operaţionalizarea standardizării şi interoperabilităţii tehnice a sistemelor informatice în administraţia publică centrală și locală, trebuie să beneficieze de cea mai importantă componentă de care e nevoie: securitatea cibernetică.”, a mai declarat Dan Hodoș.