Dai foc la mirişte, pierzi subvenţia de la APIA!

Odată cu venirea primăverii, fermierii au început să pregătească terenurile pentru  semănat. Prima operaţiune este aceea de a scapa de resturile vegetale de pe terenuri, însă, din păcate, foarte mulţi fermieri aleg cea mai simplă metodă, dar şi cea mai periculoasă: incendierea miriştilor. Arderea resturilor vegetale de pe terenurile arabile și a vegetației de pe pajiștile permanente este strict interzisă. Fermierii pot rămâne fără subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și pot să fie sancționați de Garda Națională de Mediu cu amenzi uriașe care ajung până la 50.000 de lei pentru persoanele juridice.

APIA Argeş îi informează pe fermieri că sunt obligați să respecte normele de ecocondiționalitate conform cărora este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente, în caz contrar APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata subvențiilor pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate.


Conform normelor de ecocondiționalitate, este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente. Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajiști temporare) nu trebuie să ardă miriștile și/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiță s.a.), inclusiv miriștile sau iarba rămasă după cosirea pajiștilor temporare, precum și vegetația pajiștilor permanente. Agricultorii care utilizează pajiști permanente nu trebuie să ardă vegetația, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiștilor. 


În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetățenii au obligația de a solicita și obține, de la autoritățile competente, următoarele documente:
# permis de lucru cu focul, obținut de la primărie;
# aprobare de la Agenția de Protecție a Mediului; se exceptează de la această obligație arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetățenești, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.
Arderea miriștii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
# condiții meteorologice fără vânt;
# parcelarea miriștii în suprafețe de maximum zece ha, prin fâșii arate;
# izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate;
# desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
# asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere și stingere a eventualelor incendii;
# asigurarea, pentru suprafețe de ardere mai mici de cinci ha, a substanțelor și mijloacelor de stingere necesare;
# asigurarea, în cazul suprafețelor de ardere mai mari de cinci ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare și a personalului de deservire.


În cazul nerespectării normelor în vigoare, Garda de Mediu va aplica amenzi în valoare de 3.000-6.000  lei persoanelor fizice și 25.000-50.000  lei persoanelor juridice.

Sursa: Saptamanalul Ancheta