Dacia, Lisa, OMV şi GIC investesc în școli profesionale

Dacia, Lisa, OMV şi GIC investesc în școli profesionale. Companiile susţin financiar clasele de profesională din lipsă de specialişti.

În condițiile în care de pe băncile şcolilor profesionale nu mai ies profesioniști, iar oamenii de afaceri se plâng de ani de zile că nu au pe cine angaja, aceștia au decis să ia problema în propriile mâini. Aşa au apărut în ultimii ani clasele profesionale susţinute financiar de societăţile care au nevoie de muncitori calificaţi în anumite meserii, deveniţi rara avis pe piaţa argeşeană a locurilor de muncă. „Ne lipsesc specialiștii, nu toți cei cu facultate sunt și profesioniști, de aceea unele firme au decis să-și formeze propriii oameni în liceele care încă mai au profil pentru așa ceva” - explică inspectorul general Dumitru Tudosoiu.
Prima pe listă este chiar uzina Dacia care are o colaborare de durată cu Liceul Tehnologic de Construcții de Mașini Mioveni, avantajul fiind că după numai trei ani de studiu absolvenții sunt angajați. Aceștia fac mai mult de atât, în timpul celor trei ani elevii fiind obligați să participe la orele de practică pentru a se forma încă din timpul școlii.

CITEȘTE ȘI ... Un nou sens giratoriu în Pitești!


Același lucru l-a făcut și firma Lisa Draxlmaier care de trei ani investește în noua generație de meseriaşi. Și anul acesta firma din Germania subvenționează clasa de electronică și electromecanică de la Liceul Tehnic Astra. După cei trei ani de studiu, tinerii obțin o calificare profesională pentru a își putea desfășura activitatea direct în producție, fără pregătire suplimentară.
Tot la Liceul Tehnic Astra și grupul OMV susține o clasă de operatori sonde și extracție țiței și gaze. Pentru ca lucrurile să meargă bine și elevii să aibă cu adevărat ce învăța, cei de la OMV au investit 30.000 de euro într-un laborator performant. Și aceștia după trei ani de pregătire le oferă tinerilor un loc de muncă.

CITEȘTE ȘI ... CÂND VA CREȘTE SALARIUL MINIM PE ECONOMIE?


Și omul de afaceri Gheorghe Badea, de la Grupul Industrial Componente, investește în tineri. Acesta are o colaborare cu Școala profesională din cadrul Liceului Dacia din Mioveni, unde susține o clasă de sculeri matrițeri, dintre care 12 sunt deja în practică la două dintre firmele Grupului Industrial Componente. Tot în cadrul Liceului Dacia aceștia au șii o clasă de sudori, doar că aici practica este de durată mai scurtă. Viitorii sculeri matrițeri stau în practică plătită timp de trei ani după care sunt angajați. De asemenea, omul de afaceri are aceeași colaborare și cu Liceul Tehnologic Ștefănești Argeș.
În ultimii ani, atât părinții, cât și copiii au optat din ce în ce mai des pentru aceste clase profesionale subvenționate de grupuri de afaceriști. Părinții sunt încântați de faptul că tinerii ies de pe băncile școlii direct în pâine așa cum se făcea odinioară.

Sursa: Săptămânalul Ancheta