Dacia a împlinit o jumătate de secol de existență

#Brandul românesc Dacia și Uzina de Autoturisme de la Mioveni au sărbătorit, ieri, 50 de ani de existență.

Nu cred că este român care să nu aibă vreo amintire cu această maşină. Fie că a avut părinţi care deţineau o Dacie, fie că a făcut şcoala de şoferi pe Dacia, fie că el însuşi a condus pentru mult timp cea mai cunoscută marcă românească de maşini, Dacia rămâne legată de fiecare dintre noi, mai tineri ori mai bâtrâni. Iar noi, cei din Mioveni, trebuie să fim cu atât mai mândri, cu cât conștientizăm că bunicii și părinții noștri au contribuit la dezvoltarea acestui brand național, iar unii dintre noi, chiar acum asistam din halele Uzinei, cum sub ochii noștri și din mâinile noastre, se scrie istoria modernă a Dacia. (…) Povestea Dacia merită să fie spusă în fiecare an adăugând mereu detalii care să ne facă mândri de cel mai cunoscut brand autohton.
La mulţi ani, Dacia!,
” a scris primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu pe pagina sa de Facebook.

Simbol al calității și al tradiției, uzina Dacia a fost inaugurată în data de 20 august 1968. Lucrările de construcție ale Uzinei de Automobile de la Colibași au început în primele luni ale anului 1967 și s-au încheiat în mai 1968.

În data de 11 mai 1968, uzina de automobile începea asamblarea modelului Dacia 1100, un model construit sub licență Renault. Primele modele Dacia 1100 ieșeau de pe banda de asamblare pe 3 august 1968, însă Uzina de Autoturisme de la Pitești a fost inaugurată oficial pe 20 august 1968.

#Complexul industrial a fost construit în urma colaborării cu constructorul francez Renault

În cei 50 de ani de activitate neîntreruptă, Dacia a devenit o marcă prezentă pe 4 continente și comercializată în 74 de țări. Vânzările Dacia reprezintă peste 3% din PIB-ul țării noastre și 8 % din totalul de exporturi.
Uzina de la Mioveni a produs până în decembrie 1989 aproximativ un milion de automobile. În 1989, cu 30.000 de angajaţi, uzina producea aproximativ 300-350 de autoturisme pe zi. Producţia era de până la 72.000 de maşini pe an, spun statisticile.
Anul trecut, Dacia a atins un nou record: vânzări de peste 655.235 de autovehicule la nivel internațional. Dintre acestea, 509.655 de motoare au fost produse, în 2017, la Uzina de Motoare Dacia din Mioveni.