Dacă ne tot uităm după fentă, nu mai vedem adevăratul joc

Noua generație de succes a Argeșului

 

Nume: Cătălin Gherzan
Vârstă: forever young
Studii: Universitatea de Stat din Pitești, Facultatea de Științe Economice și Drept
Hobby-uri: sportul (în special rugby-ul și tenisul), călătoriile (cu mască și fără mască), scena politică, design interior. 

----------------------------------------------------------------

Adaptabilitatea, acesta este cuvântul care definește cel mai bine principala provocare cu care se confruntă inclusiv noul val de antreprenori.

„Lumea, așa cum o știm, este într-o continuă schimbare, ce accelerează și transformările pieței forței de muncă într-un ritm despre care majoritatea știm și simțim că este în continuă creștere de la an la an. Managementul trebuie adaptat la situația pandemică, iar provocarea constă în adaptarea fiecărui domeniu de activitate la această situație. Pentru a rezista în aceste perioade instabile, nesigure și lipsite de predictibilitate,  trebuie ori să te bazezi pe resurse (care și ele se vor termina la un moment dat) sau/și adaptarea la noile situații create de pandemie. Managerii trebuie să fie și lideri, pentru ca angajații să creadă în ei și să se simtă protejați, iar locurile lor de muncă, asigurate. Fără angajați buni și mulțumiți nicio afacere și nicio activitate nu pot funcționa.”, spune Cătălin Gherzan, cel care a investit resurse și energie în educația viitoarei generații, înființând brandul Lexford Castel.


Informația și modul în care o folosim vor defini generația de azi sau de mâine. În ce mod?

„Nu știu dacă putem previziona plusurile pe care noile generații le aduc în afară de contribuția la dezvoltarea mult mai rapidă a tehnologiei. Probabil că izolarea în spațiul intim și aprofundarea bagajului informațional aflat la îndemâna pe internet vor produce generații mult mai bine informate, dar și mult mai retrase, mai dispersate și mai neinteresate de viața societății. În același timp, cei neinformați din varii motive, și aici putem enumera lipsa posibilităților accesării internetului, dezinteresul, analfabetismul funcțional (adică cei ce citesc, dar nu înțeleg nimic din ceea ce au citit), vor deveni masă ușor manevrabilă și ușor de manipulat.”, spune Cătălin Gherzan.


2020 nu i-a adus acestuia o perspectivă prea optimistă asupra viitorului, cu toate că se declară un optimist:

 

„Din punctul meu de vedere, prea multe învățăminte nu avem de tras, decât faptul că,  dacă ne tot uităm după fentă, nu mai vedem adevăratul joc. Iar asta are legătură și cu educația. Perspectivele sunt sumbre, iar eu nu sunt și nu am fost niciodată un pesimist. Trebuie să ne protejăm cât mai mult sănătatea și să nu neglijăm educația și informațiile de bună-credință... care or fi acelea.”

 


Pentru anul în curs, speră ca pandemia prin care trecem să reseteze puțin și sistemul de educație:

„Consider că educația trebuie să se facă numai cu cadre profesioniste care, în primul rând, să fie pedagogi excelenți, în clase cu maximum 15 elevi sau grupe de grădiniță cu același număr de copii în grupă. Pentru că Instituția Educațională Lexford Castel este un etalon în Pitești, iar solicitările pentru accesul la școală și grădiniță sunt foarte mari, vom deschide anul acesta noi Centre Educaționale în Ștefănești și Geamăna.”