Cuptoare cu convecție – de ce sunt importante în HoReCa?

Un cuptor de convecție este format dintr-un corp, un element de încălzire și ventilatoare încorporate. Corpul modelelor de cuptoare cu convecție este confecționat din metal rezistent la căldură, de înaltă calitate. Elementul de încălzire este situat în interior, aproape de pereții săi și este continuu pe întregul perimetru. Ventilatoarele sunt necesare pentru circulația direcționată a aerului în interiorul unității. Pot fi mai multe, în funcție de dimensiunea cuptorului. 

 

Cuptoare cu convecție - Control


Controlul poate fi electromecanic - o serie de mecanisme rotative. Sau poate fi electric, cu buton sau cu atingere. Reglarea temperaturii poate fi automată (în conformitate cu programul selectat) sau manuală, ceea ce îți va permite să alegi independent temperatura și timpul de gătit de care crezi că ai nevoie. Informații despre programul selectat, temperatura din cuptor și umiditatea aerului (pentru modelele de nouă generație) sunt afișate pe ecranul LCD.
Un cuptor cu convecție este un aparat electrocasnic destul de versatil, care a câștigat popularitate în toate țările lumii, datorită economiei și capacității sale de a păstra proprietățile benefice ale alimentelor. Au un domeniu de utilizare destul de larg: unități de catering, companii de producţie, bucătării obișnuite. 

 

 

Principiul de funcționare


Se bazează pe convecția aerului încălzit în interiorul cuptorului, de unde și denumirea echipamentului. Există două elemente principale care fac aceste dispozitive eficiente - elementul de încălzire și ventilatorul. Primul mărește temperatura aerului, iar al doilea crește circulația, ceea ce asigură o prelucrare uniformă a produselor. În același timp, principiile de bază ale funcționării cuptorului pot fi radical diferite. Există cuptoare cu convecție electrice și pe gaze. În funcție de alimentare, pentru încălzire sunt utilizate duze sau elemente de încălzire situate de-a lungul perimetrului interior al cuptorului.

 

 

Avantajele tehnologiei moderne


Varietate de modele. Există atât cuptoare menajere, cât și industriale. Primele sunt ușor de instalat acasă, au dimensiuni mici și accesibile. Acestea din urmă au cele mai mari performanțe, dar se disting prin dimensiuni impresionante și consum ridicat de energie.
Ușurința controalelor. Cuptoarele sunt produse cu două sisteme - electronice și mecanice, deși acest lucru nu afectează complexitatea utilizării. Diferența este că cele cu control electronic pot fi programate pentru rețete specifice.
Versatilitate. În cuptoarele cu convecție, poți găti orice aliment fără teamă că acestea se vor arde, iar nivelul de umiditate menținut, va menține mâncarea suculentă. Deși aceste dispozitive sunt utilizate cel mai adesea pentru prepararea produselor de panificație și produse de cofetărie, nimic nu le împiedică să proceseze carne și pește.  
Încălzire. Cu cuptoarele cu convecție poți face față cu ușurință încălzirii aproape a oricărei încăperi. De aceea există modele cu lemn. Dispozitivele pe gaz nu fac față acestei sarcini.
În plus, există mai multe avantaje ale cuptoarelor cu convecție. Distribuirea căldurii în întregul cuptor, face posibilă posibilitatea eliminării uleiului sau a grăsimilor și capacitatea de a încărca orice fel de mâncare, în afară de plastic.