Cumpărarea Casei Bobancu - pusă sub semnul întrebării

În noiembrie anul trecut, Consiliul Local aproba cumpărarea de către municipalitate a unei bijuterii arhitectonice din centrul Piteştiului, cunoscută sub numele de Casa Bobancu. Suma stabilită a fost de 450.000 euro, iar una dintre destinaţiile care se doreau a fi date obiectivului era cea de muzeu municipal. Pandemia declanaşată în iarnă a dat peste cap tot bugetul Piteştiului, iar această achiziţie a trecut în plan secund, la şi altele.

„Nu ştiu dacă o mai putem achiziţiona, mai ales că s-au cheltuit foarte mulţi bani pentru măsurile anti-COVID, cheltuieli pe care nu le bugetasem, aşa cum s-a întâmplat peste tot în lume. În plus, sunt şi nişte neînţelegeri între proprietari, acesta fiind un alt motiv pentru care nu s-a putut face achiziţia, dar şi pentru că, aşa cum vă spuneam, nu mai sunt bani.”, ne-a declarat edilul Cornel Ionică referitor la această situaţie. 

 


 Casa a păstrat interioarele originale şi piesele de mobilier de acum 100 de ani


Imobilul, cu o arhitectură specifică perioadei interbelice, are parter şi etaj, fiind compartimentată în 16 camere, cu o suprafaţă utilă de 350 mp şi teren 1384 mp. În interior, sunt păstrate picturile murale ale lui Iosif Materna şi sobele de Majolica, precum şi alte detalii de design realizate în urmă cu peste 100 de ani. Casa a fost concepută de către arhitectul Ion Simionescu, la 1914. În casa respectivă, situată pe bdul Republicii, au locuit Tatiana şi Nicolae Bobancu. Ambii au contribuit la dezvoltarea oraşului. Tatiana Bobancu, fiica preotului Petculescu, cel care a înfiinţat Şcoala de Băieţi Nr. 3, într-una dintre casele de la Mavrodolu. Tatiana Bobancu este cea care, în 1927, a înfiinţat prima bibliotecă publică din Piteşti, iar în 1928 a fondat Ateneul Popular „Gheorghe Ionescu – Gion”, cu sediul în Şcoala Primară de Băieţi Nr. 1, din Piteşti. La seminariile organizate de Tatiana Bobancu au participat Nicolae Iorga, Ionel Teodoreanu, Liviu Rebreanu şi Gala Galaction, pe care i-a şi găzduit în casa familiei Bobancu. Tot în această casă, în perioada Primului Război Mondial s-a semnat capitularea Bucureştiului în faţa nemţilor în 1916 şi tot aici s-a creat comandamentul trupelor germane. 

 

Sursa: saptamanalul ancheta