Cum va fi vremea până la Revelion?

Dacă vă doriţi un Crăciun alb, cu săniuş şi oameni de zăpadă, ar trebui să vă faceţi o rezervare la munte, pentru că în rest, Sărbătoarea Naşterii Domnului ne aduce temperaturi de primăvară.

În Bucureşti, de exemplu, prima zi de Crăciun, vine cu soare, şi 10 grade Celsius. Previziunile meteo arată deocamdată că şi de Revelion vremea va rămâne neobişnuit de caldă.

Din datele meteo studiate de specialişti în ultimii 10 ani, reiese faptul că iarna nu mai începe din decembrie. Prima lună de iarnă a rămas mai blândă, aproape fără ninsori, exceptând zona de munte şi cu temperaturi cu 5 sau 7 grade peste cele normale perioadei.

“Poate e ceva trecător, însă nu putem ignora încălzirea globală, care aduce aceste extreme, în fiecare anotimp iarnă sau primăvară, perioade lungi cu vreme frumoasă urmate de răciri bruşte cu precipitaţii abundente. Se pare că aşa va fi în a doua parte a iernii”, explică Mihai Timu, meteorolog.

Aşa că, până de Crăciun, câţiva fulgi de nea vor apărea mai mult în zonele înalte din nordul ţării, în timp ce în Banat, Crișana şi pe litoral, vom avea parte de lapoviţă şi ceva polei. După 24 decembrie, un val de aer cald din sudul continentului ne aduce o vreme neobişnuit de caldă pentru decembrie cu 10 grade în termometre în loc de 4 cât ar fi normal.

Cei care locuiesc la munte sunt norocoşi, îşi pot scoate liniştiţi săniile şi skiurile.

Pentru Revelion meteorologii au indicii că temperaturile rămân în jurul normelor, iar în sud vor fi mai ridicate. După 29 decembrie e posibil să apară şi precipitaţiile, însă nu vor fi ninsori, ci lapoviţe şi ploi.

 

Sursa: Stirile protv.ro