Cum te ajută montarea unei centrale termice pe gaz să economisești la factura de încălzire?

Comparativ cu alte metode de incalzire, incalzirea cu ajutorul unei centrale termice pe gaz se va dovedi cea mai buna optiune pentru utilizatori, atat din punct de vedere al confortului termic resimtit, cat si din punct de vedere al pretului platit.
Centrala termica pe gaz reprezinta o modalitate de incalzire a locuintei foarte eficienta atat pentru locuitorii apartamentelor, cat si pentru cei care locuiesc la casa, fiind mult mai economica decat incalzirea centralizata sau incalzirea pe lemne.

 


Randamentul unei centrale termice pe gaz in condensare – cum se calculeaza?


Specialistii sustin ca randamentul unei centrale termice pe gaz se calculeaza foarte usor. Varianta unu include calculul randamentului ca si putere calorica neta, reprezentand cantitatea de caldura totala perceptibila si eliberata de un metru cub de gaze. Un metru cub de gaze are o cantitate de energie calorica neta de 10 kWh/mc. Randamentul centralei va fi calculat dupa puterea calorica neta si nu poate fi mai mare de 99,99%.
Varianta a doua a calcularii randamentului centralelor termice in condensare ia in calcul si caldura latenta a vaporilor de apa din gazele de ardere. Concret, un metru cub de gaze contine 1.7 litri de apa si un litru de apa condensata contine o cantitate de caldura latenta de 0.6 kWh. Randamentul calculat pe baza acestei metode ajunge la 110%.
Concret, o centrala termica in condensare poate avea un consum mult mai mic decat cel teoretic, calculat de specialisti. Centralele termice pe gaz in condensare sunt o alegere buna si eficienta pentru a incalzi locuintele, ramanand una din cele mai bune optiuni, cu costurile cele mai reduse in perioada exploatarii.

 


Cheltuielile cu centrala termica pe gaz, amortizate in doi ani


Conform calculelor specialistilor, locatarii care folosesc ca si sursa de caldura centrala termica pe gaz se pot lauda cu amortizarea cheltuielilor in maxim doi ani de utilizare pentru un apartament cu doua camere, spre exemplu. In cazul in care locatarii apartamentelor erau racordati la incalzirea centralizata, acestia vor observa inca din primele luni o scadere semnificativa a facturilor si platilor comparativ cu sumele exorbitante pe care le plateau luna de luna cand erau racordati la sistemul de incalzire centralizata.

 


Centrala termica pe gaz vs. centrala pe lemne


Pe piata exista mai multe tipuri de centrale termice, in functie de combustibilul folosit. In timp ce pentru centrala termica pe lemne nu este nevoie de autorizatie de functionare, pentru centrala termica pe gaz este necesara o asemenea autorizatie. Cei care locuiesc la apartament trebuie sa ia in calcul faptul ca nu isi pot monta centrala termica pe lemne din mai multe motive, primul fiind acela ca vor avea nevoie de foarte mult spatiu de depozitare pentru lemnele ce servesc drept combustibil.
In plus, costurile functionarii unei centrale termice pe lemne nu sunt foarte mici. Centrala termica pe gaz consuma in functie de puterea aparaturii, iar gazul are un pret constant, comparativ cu lemnul, care in unele zone este mai scump decat in altele. Centrala termica pe gaz aduce facturi mai mici, nu necesita spatiu de depozitare a combustibilului, poate fi conectata la un sistem de incalzire prin panouri radiante sau pardoseala si accepta accesorii pentru automatizarea functionarii.

 


Material realizat impreuna cu Digital Metrics - Agentie Marketing Online