Cum

ABAAV a declarat câştigătoare a contractelor de service pentru maşinile instituţiei firma consilierului Maria Cotenescu, în ciuda faptului că preţul propus de aceasta nu asigură nici măcar salariul minim al angajaţilor.

De când e consilier judeţean, afacerile sale prosperă: contracte cu primăria condusă de asociatul soţului şi cu un spital administrat de CJ.


Contracte de 6,8 miliarde în ultimele luni
De când a devenit consilier judeţean, şi afacerile firmei Mariei Cotenescu cu instituţiile publice par să înflorească. Dovadă faptul că numai în ultimele 8 luni IATSA Dacia Câmpulung şi-a adjudecat prin încredinţare directă contracte de 6,8 miliarde lei vechi. Majoritatea acestor contracte vizează vânzarea de automobile sau piese auto către primării sau instituţii publice din zona Muscel. Printre acestea, şi Primăria Câmpulung şi entităţi pe care municipalitatea le are în subordonare (Spitalul Municipal, unităţi de învăţământ din oraş, Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat Câmpulung).

Ca o curiozitate, unul dintre cei şapte asociaţi ai soţului Mariei Cotenescu în IATSA Câmpulung ARO este chiar primarul municipiului Câmpulung, Liviu Ţâroiu.
De asemenea, în aceeaşi perioadă de când Maria Cotenescu este consilier judeţean, Spitalul de Psihiatrie de la Vedea, aflat în administrarea CJ, a cumpărat de la firma acesteia două autoturisme Dacia, în valoare de peste 1 miliard de lei vechi, ultima tranzacţie fiind parafată chiar în urmă cu aproximativ două săptămâni.

În luna februarie, Administraţia Bazinală de Apă Argeş Vedea a lansat în SEAP o licitaţie ce are ca obiect încheierea de contracte pentru serviciile de reparaţii şi reviziile celor 82 de maşini din dotare. Licitaţia a fost împărţită pe loturi, în funcţie de marca autoturismelor care fac parte din parcul auto al ABAAV, respectiv Daewoo, Nissan, ARO, Volkswagen, Dacia-Renault, Mercedes, Mitsubishi, Hyundai şi Fiat.

În urmă cu două săptămâni, comisia de licitaţie a finalizat evaluarea ofertelor, marea câştigătoare fiind IATSA Dacia Câmpulung SA. Societatea o are ca acţionar majoritar pe consilierul judeţean PSD Maria Cotenescu, al cărei soţ lucrează chiar la... Apele Române. La câteva zile după ce a aflat că a pierdut licitaţia, o altă firmă participantă, Autopro Mond SA, a contestat-o la CNSC, solicitând anularea rapoartelor prin care societatea musceleană a fost declarată câştigătoare.

 Soarta contractelor de service - la mâna CNSC
În contestaţia înregistrată miercuri, 17 mai, la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, reprezentanţii Autopro Mond SA susţin că cei de la Apele Române nici măcar nu trebuiau să accepte oferta IATSA Dacia Câmpulung în licitaţie, deoarece preţul manoperei propus de firma musceleană presupune ca aceasta să-şi plătească angajaţii cu lefuri sub salariul minim pe economie.

Concret, aşa cum se arată în documentele depuse la CNSC, pentru majoritatea loturilor adjudecate, firma consilierului judeţean PSD a ofertat chiar şi valori de 8,6 lei pe ora de manoperă (fără TVA), în condiţiile în care, conform hotărârii de guvern nr. 1/2017, salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, este de 8,735 lei/oră.

Mai mult decât atât, dacă mai punem la socoteală şi celelalte cheltuieli pe care o firmă trebuie să le facă pentru plata contribuţiilor ce îi revin ca angajator (asigurări sociale, de sănătate, şomaj etc.), rezultă că, pentru a respecta legislaţia privind asigurarea unei salarizări minime de 1.450 lei per angajat lunar, o societate trebuie să plătească cel puţin 10,72 lei/oră. Or, oferta firmei patronate de Maria Cotenescu a fost pentru 5 din loturile ofertate şi câştigate de doar 8,6 lei/oră, chiar şi loturile pentru care a propus valori ceva mai mari pentru manoperă fiind sub nivelul minim al cheltuielilor cu salarizarea corectă a angajaţilor.

 Soluţii diferite în licitaţii similare
Interesant este faptul că, în vara anului trecut, într-o altă procedură de achiziţie publică ce viza serviciile de pază, ABAAV a eliminat din licitaţie toate firmele ale căror oferte presupuneau ca angajaţii acestora să fie plătiţi sub salariul minim pe economie, declarându-le neconforme. De această dată însă comisia de licitaţie nu a mai părut deranjată de acest aspect. Varianta că, la licitaţia pentru service-ul maşinilor, din greşeală comisia nu ar fi băgat de seamă că preţul manoperei propus de IATSA Dacia Câmpulung este sub salariul minim este exclusă. Şi asta, pentru că, după cum se arată în contestaţia depusă la CNSC, există un document din care reiese că unul din membrii comisiei de evaluare a sesizat această neregulă.

Mai mult decât atât, după ce li s-a comunicat rezultatul licitaţiei, reprezentanţii Autopro Mond au sesizat conducerea Apelor Române Argeş-Vedea cu privire la încălcarea legislaţiei privind achiziţiile publice şi au solicitat remedierea acestei probleme. Autoritatea contractantă a preferat însă să menţină decizia prin care a declarat câştigătoare firma consilierei PSD. În aceste condiţii, lupta pentru contractele de service auto la ABAAV s-a mutat pe frontul CNSC, autoritatea care va trebui să facă lumină în această licitaţie.


„Eu nu am făcut parte din comisia de evaluare. Ştiu că s-a făcut o notificare, căreia i s-a răspuns, s-a făcut contestaţie şi bineînţeles vom trimite procedural toate documentele către CNSC, iar CNSC va decide cine a avut dreptate”, a precizat directoarea ABAAV, Tatiana Diaconu.

 Soţul are funcţie de conducere la Ape
PSD-ista Maria Cotenescu face parte, începând din vara anului trecut, din Consiliul Judeţean Argeş, după ce vreme de patru ani a fost consilier local la Câmpulung din partea aceluiaşi partid. Femeia de afaceri deţine 80% din SC IATSA Dacia Câmpulung, societate care în ultimii ani a înregistrat cifre de afaceri anuale între 500.000 şi 1,5 milioane de euro.

Soţul acesteia, Petre Cotenescu, de asemenea membru PSD, este la rândul său acţionar majoritar în societatea IATSA Câmpulung ARO SA. În urmă cu cinci ani, acesta a renunţat la funcţia de director general în societatea pe care o controlează, pentru a deveni administrator al  Centrului de Formare Profesională Voina, centru ce aparţine Apelor Române.

Până acum două săptămâni, Petre Cotenescu figura pe statul de plată al ABAAV. „Domnul Cotenescu nu mai lucrează la noi. Începând cu data de 12 mai, Centrul de Formare şi Pregătire Profesională Voina a fost preluat de către Administraţia Naţională şi transformat în centru regional. Prin aceeaşi decizie, ANAR a preluat şi personalul cabanei Voina”, ne-a precizat directorul Tatiana Diaconu.

Conform contestaţiei depuse la CNSC, declararea drept câştigătoare a firmei soţiei lui Petre Cotenescu s-a făcut pe 9 mai.

Sursa: Saptamanalul Ancheta